Hlavní obsah

Naším cílem není válka s KLDR, uklidňoval ministr obrany USA

Soul

Americký ministr obrany James Mattis v pátek při návštěvě demilitarizované zóny mezi Korejemi zdůraznil, že USA nechtějí válku s KLDR, ale přesvědčit jejího vůdce Kim Čong-una vzdát se jaderného arzenálu. Spojené státy a Jižní Korea usilují o diplomatické řešení krize vyvolané opakovaným nedodržováním mezinárodních dohod ze strany Severní Koreje.

Foto: Jung Yeon-je, ČTK/AP

Americký ministr obrany James Mattis v Pchanmundžomu na korejských hranicích

Článek

„Severokorejské provokace pokračují v ohrožování míru v oblasti i na světě navzdory jednohlasému odsouzení ze strany Rady bezpečnosti OSN,“ řekl Mattis podle CNN. Ministr obrany u hranic s KLDR zopakoval slova amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, že „naším cílem není válka, ale spíše kompletní, ověřitelná a nezvratná denuklearizace na Korejském poloostrově.“

Když mluvil, bylo slyšet z obou stran hranice hudbu: z jižní strany zněl K-pop, ze Severu propagandistické písně, podotkla CNN. Ze severní strany si ho fotilo několik návštěvníků zóny včetně pár turistů.

Foto: Jung Yeon-je, ČTK/AP

Mattisovu návštěvu si fotí ze severní strany.

Po návratu z Pchanmundžomu mluvil Mattis k americkým a jihokorejským vojákům v jongsanské posádce. I když USA a Korejská republika „dělají všechno“ možné, aby dosáhly diplomatického řešení, byla vojenská přítomnost klíčová ve strategii vůči KLDR: „Koneckonců naši diplomaté musejí být podporováni silou vojáků, námořníků, letců a mariňáků,“ řekl Mattis. „Pak mluví z pozice síly, společné síly, spojenecké síly.“

Mattisova cesta do oblasti předchází Trumpově, která se uskuteční příští týden. Americký prezident zřejmě demilitarizovanou zónu nenavštíví, i když se o tom původně spekulovalo.

Mattisova slova mají utišit obavy, že USA chystají vojenské řešení, o němž mluvil Trump a které leží pořád na stole. Diplomatické snahy však za patnáct let nepřinesly výsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám