Hlavní obsah

Rusové otestovali strategické střely

Moskva

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že uskutečnilo sérii testovacích startů mezikontinentálních raket z ponorek na Dálném východě, ze strategických letounů a z armádního kosmodromu Pleseck. Podle agentury TASS šlo o „součást plánu bojové přípravy strategických sil”.

Foto: Profimedia.cz

Odpálení ruské rakety Topol. Ilustrační foto

Článek

Z polárního kosmodromu Pleseck byla odpálena mezikontinentální balistická raketa Topol, která měla dopadnout na střelnici Kura na Kamčatce. Jaderná ponorka ruské Tichmořské flotily odpálila salvou dvě balistické rakety z oblasti Ochotského moře na Dálném východě. Střely měly zasáhnout cíl na střelnici Čiža v Archangelské oblasti na druhém konci Ruska.

Zapojily se i strategické bombardéry

Na kamčatskou střelnici Kura měla dopadnout také další balistická raketa, kterou odpálila posádka jaderné ponorky operující v Barentsově moři na sever od evropské části Ruska. Strategické bombardéry Tu-160, Tu-95MS a Tu-22M3 se zapojily do cvičných paleb raket s plochou dráhou letu, které měly dopadnout do oblasti Kamčatky, Komiské republiky severovýchodně od Moskvy a na území sousedního Kazachstánu.

Zpráva ruského ministerstva obrany se nezmiňuje o tom, do jaké míry byly cvičné raketové střelby úspěšné. Mezikontinentální balistické rakety testuje armáda pravidelně, podle dostupných informací provedla zatím poslední loni na podzim v Plesecku a Ochotském moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám