Hlavní obsah

Čínští komunisté si zvolili nové vedení, přední zahraniční média u toho být nesměla

Peking
Aktualizováno

Šéfem vládnoucí Komunistické strany Číny se opět stal současný prezident Si Ťin-pching. Ve stálém výboru politbyra zůstal premiér Li Kche-čchiang. Kromě nich bylo do nejužšího vedení strany a země zvoleno pět dalších funkcionářů, všichni nově.

Foto: , ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Všichni noví předáci jsou zkušení straničtí technokraté ve věku okolo 60 let. Podle britské stanice BBC tím bylo porušeno nepsané pravidlo, že do nejužšího vedení bývá volen alespoň jeden mladší zástupce, u něhož se předpokládalo, že by v budoucnu měl být předsedou.

Do širšího 25členného politbyra, které stojí ve stranické hierarchii o stupeň níž, byla v úterý zvolena většina prezidentových spojenců, uvedla BBC. Mezi zvolenými je také jedna žena, dosud v politbyru zasedaly dvě.

Prezident Si Ťin-pching, který se nechal sjezdem vyzdvihnout na historický piedestal po boku Mao Ce-tunga, na závěr kongresu podle čínské reportérky poděkoval i zahraničním novinářům za informování, poradil jim, aby Čínu dále objevovali, a vyzval je k objektivitě. Přitom podle korespondentky BBC při volbě nesměla být přední média v čele s BBC, Financial Times, The Guardian, The Economist ani The New York Times.

„Oficiální důvod nebyl sdělen. Ale neoficiálně bylo novinářům řečeno, že je to proto, jak informují. Je to znamení rostoucího odhodlání kontrolovat zprávy doma i v zahraničí,“ uvedla editorka BBC v Číně Carrie Gracie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám