Hlavní obsah

Mor se nedaří zastavit. WHO vyslala na Madagaskar své zdravotnické týmy

– Antananarivo

Epidemii smrtícího plicního a dýmějového moru na Madagaskaru se přes veškerou snahu zdravotnických týmů stále nedaří dostat pod kontrolu. Šířící se nemoci podlehlo již 94 lidí a 1153 dalších se nakazilo. Zastavit šíření infekce se proto pokouší týmy Světové zdravotnické organizace (WHO). V pátek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Zvládneme to, slibuje WHO.

Článek

Klíčové je, aby se mor nerozšířil za hranice ostrovního státu. Na dva tisíce zdravotníků proto monitoruje pohyb lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, což by podle krizového ředitele pro Afriku Ibrahimy Soce Falla mělo zajistit, že se nemoc brzy přestane šířit.

„Jsem si jistý, že se silným týmem, který máme na místě ve spolupráci s našimi partnery a dalšími zdravotníky budeme brzy schopni trend zvrátit,“ prohlásil Falla podle agentury Reuters.

Obavy, že už byla choroba přenesena na Seychelské ostrovy, se prozatím nepotvrdily.

Antibiotika pro pět tisíc lidí

Kromě zdravotnických týmů poslala WHO na Madagaskar spolu s týmy zdravotníků antibiotika, které by vystačila pro pět tisíc nakažených nebo jako preventivní dávka až pro 100 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Lokální epidemie moru jsou na Madagaskaru běžné, tentokrát je to ale jiné, varovali podle CNN experti. [celá zpráva]

Letos se první případy nákazy moru objevily dříve, než je tomu obvyklé [celá zpráva], a to i na místech, včetně desítky měst, kde je nikdy předtím nezaznamenali. Objevily se navíc i případy extrémně nebezpečného a nakažlivého plicního moru. Ten – pokud není rychle rozpoznán a léčen – zabíjí až ve 100 procentech případů.

Dýmějový mor přenášejí na člověka paraziti (například blechy), kteří se infikovali od hlodavců. Projevuje se zbytněním lymfatických uzlin. Plicní mor má zpočátku průběh jako těžký zápal plic. Pro úspěšnou léčbu je nezbytná rychlá diagnóza a okamžité nasazení antibiotik.

Reklama

Výběr článků

Načítám