Hlavní obsah

Mongolský prezident šokoval, na přechodu zastavil na červenou a pustil pěší

Ulánbátar

Nový mongolský prezident Chaltmágín Battulga šokoval nejen své spoluobčany, ale i média v sousedních státech. Stačilo k tomu, aby prezidentská kolona zastavila „na červenou”, aby chodci mohli přejít po přechodu pro pěší.

Foto: Profimedia.cz

Mongolský prezident Khaltmaa Battulga

Článek

„Fotografie z 'incidentu' se šíří po sociálních sítích a budí nadšení, protože žádná z předchozích hlav státu se nikdy nezastavila, aby dala přednost obyčejným lidem,” napsal ulánbátarský zpravodaj agentury FlashSiberia. Dodal, že prezident Chaltmágín Battulga si tímto „nečekaným činem” vysloužil u krajanů přídomek „úctyhodný”.

Prezidentská kolona zastavila před přechodem pro chodce.

„Nový prezident se vyznačuje respektováním pravidel silničního provozu – anebo pravidel virální reklamy,” poznamenal server Newsru.com a připomněl, že Battulga se již také nechal „přistihnout”, jak kráčí po přechodu pro pěší poté, co – obklopen tělesnými strážci – spořádaně vyčkal „na zelenou”.

Zájem ruských médií patrně pramení ze skutečnosti, že v Rusku se v případě jízdy prezidentské kolony uzavírají běžným motoristům celé ulice a i dálnice vedoucí okolo Moskvy.

Druhý Trump, hodnotí agentura AP

Chaltmágín Battulga byl prezidentem zvolen letos v červenci, kdy v rozhodujícím druhém kole voleb porazil představitele vládní strany a bývalého premiéra Mijégombyna Enchbolda.

Kandidát opoziční Demokratické strany, bývalý judista a milionář Battulga dostal 50,6 procenta hlasů při účasti téměř 61 procent oprávněných voličů.

Agentura AP označila Battulgu za „populistického magnáta”. Podnikatel v hotelnictví, bankovnictví i médiích napodoboval v kampani rétoriku byznysmena a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám