Hlavní obsah

Záběry z dronu ukázaly, jak masový je exodus Rohingů

Cox´s Bazar

Záběry z dronu, zveřejněné v úterý, ukázaly ohromný rozsah exodu muslimských Rohingů z buddhistické Barmy. Od konce srpna, kdy po útoku rohingských povstalců zahájila barmská armáda vyčišťovací operaci v Rakinském státě, uteklo do Bangladéše 515 000 Rohingů. V chudé Bangladéši jich už předtím žilo 300 00 tisíc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na uprchlický tábor v Bangladéši ukazují rozsah současné krize RohingůVideo: Reuters

 
Článek

Video pořízené v říjnu Krizovým výborem pro katastrofy (DEC) zachycuje ze vzduchu tábor Bulachali. Celý prostor, který zabírá objektiv kamery, je plný stanů a nouzových příbytků rohinžských běženců. Jejich příliv posledních dnech zase stoupá.

Bangladéšští pohraničníci podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedli, že jen během pondělí překročilo barmsko-bangladéšskou hranici více než 11 000 Rohingů. V posledních týdnech přitom přicházelo denně do Bangladéše asi 2000 uprchlíků. „Zatím přesně nevíme, co stojí za novou vlnou běženců... Někteří z nově příchozích vypověděli, že utekli před vypalováním svých vesnic a zabíjením,“ prohlásil mluvčí UNHCR Adrian Edwards.

Foto: Mohammad Ponir Hossain, Reuters

Rohingové prchají z Barmy čekají ve frontě po překročení hranice

„Jsme zpátky ve stavu maximální pohotovosti. A musíme být očividně připraveni, že budou přicházet další uprchlíci,” dodal k aktuální situaci.

Začalo očkování proti choleře

V Bangladéši začala v úterý rozsáhlá preventivní očkovací kampaň proti choleře, jejímž cílem je předejít epidemii této choroby mezi uprchlými Rohingy. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že plánuje očkovat asi 650 000 lidí. Podle agentury AFP se má jednat o druhou největší očkovací kampaň v historii. Nejvíce lidí - 800 000 - bylo proti choleře očkováno na Haiti v listopadu 2016.

Foto: Mohammad Ponir Hossain, Reuters

Vakcína proti choleře

Pro barmské Rohingy v Bangladéši připravila Světová zdravotnická organizace 900 000 dávek vakcíny. V nadcházejících týdnech humanitární pracovníci podají vakcínu 650 000 Rohingů, kteří žijí převážně v uprchlických táborech v Bangladéši nedaleko barmské hranice. Ve druhé fázi dostane 250 000 dětí ve věku od jednoho roku do pěti let druhou dávku vakcíny.

Foto: Mohammad Ponir Hossain, Reuters

Dočasná zdravotní střediska, kde se očkují Rohingové proti choleře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám