Hlavní obsah

V Namibii našli přes stovku uhynulých hrochů, zřejmě je zabil antrax

Windhoek

V národním parku Bwabwata na severovýchodě Namibie bylo minulý týden nalezeno 107 mrtvých hrochů. Podle místních úřadů je nejspíše zabilo bakteriální onemocnění sněť slezinná, jinak zvané antrax. Namibijské úřady ale uklidňují, že návštěvníci národního parku nemají důvod k panic V pondělí o tom informovala agentura AFP.

Foto: Zoo Ostrava

Ilustrační foto

Článek

„Minulý týden uhynulo víc než sto hrochů. Příčinu jejich úmrtí neznáme, ale máme podezření, že jde o antrax," uvedl ministr životního prostředí Pohamba Shifeta.

Na fotografii na webu namibijského deníku New Era je vidět několik hroších těl, jak leží na zádech či na boku v řece Okavango. Hrochů mohlo podle ministra zahynout ještě víc, některé mrtvoly už mohli totiž sežrat krokodýli.

Bakterie způsobující sněť slezinnou se vyskytuje převážně v místech se suchým klimatem, zejména pak ve stojaté vodě, jakou lze nalézt v okolí řeky Okavango.

„Je to situace, kterou dobře známe. Už jsme ji viděli v Zambii a nastává hlavně při takto snížené hladině řeky,” uvedl Colgar Sikopo z ministerstva životního prostředí.

Turismus nebude ohrožen

Antrax zasahuje zejména hospodářská zvířata, může ale způsobit vážné problémy i člověku. Podle Sikopa by ale „lidé neměli propadat panice, protože turismus nebude ohrožen”. Jedinou hrozbou je údajně konzumace masa uhynulých hrochů.

V Namibii podle AFP žije zhruba 1300 hrochů. Země je pro svou rozmanitou faunu či majestátní písečné duny populární turistickou destinací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám