Hlavní obsah

Američané odvolali po nehodě torpédoborce v Singapuru velitele sedmé flotily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Singapur

Velitel americké sedmé flotily viceadmirál Joseph P. Aucoin byl ve středu po pondělní nehodě amerického torpédoborce USS John S. McCain odvolán. Oznámilo to americké námořnictvo s tím, že armáda ztratila důvěru v jeho velitelské schopnosti. Během letoška měly nehody čtyři lodě pod jeho velením, přičemž dvě si vyžádaly oběti na životě. Ta pondělní má zřejmě deset obětí, z nichž zatím byly identifikovány tři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po posádce amerického torpédoborce USS John S. McCainVideo: Reuters

 
Článek

Aucoin velel největší americké flotile v zámoří, která má svou základnu v Jokosuce. Odvolán byl i přesto, že měl za několik týdnů jít do výslužby, uvedl list New York Times. Nahradil ho kontraadmirál Phil Sawyer, který byl povýšen na viceadmirála.

Kvůli výměně na velitelském postu letěl ze Singapuru, kde se srazil torpédoborec s tankerem [celá zpráva], do Jokosuky velitel celé americké Pacifické flotily admirál Scott H. Swift. Nejvyšší velitel amerického námořnictva admirál John Richardson už v pondělí vyhlásil operační pauzu, aby se prověřily operační postupy.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Škody na levoboku torpédoborce USS John S. McCain

Swift zatím neuvedl, kolik těl se už našlo v zaplaveném podpalubí lodě, armáda však už oznámila identifikaci tří obětí. Pohřešováno bylo deset námořníků. „Našli jsme další těla během potápění v (zaplaveném podpalubí) McCaina,” dodal Swift. Jedno tělo vyzvedlo z moře už dříve malajsijské námořnictvo.

Při pondělní nehodě bylo navíc zraněno dalších pět námořníků.

Nehody se opakují

V červnu zahynulo sedm amerických námořníků, když se v japonských vodách srazil torpédoborec USS Fitzgerald s nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou. [celá zpráva]

V květnu se raketový křižník USS Lake Champlain srazil v Japonském moři s rybářskou lodí. Pokoušel se střetu vyhnout, ale bylo pozdě. Nikdo tehdy nebyl zraněn. [celá zpráva]

V únoru najel raketový křižník USS Antietam u Japonska na mělčinu, přičemž si poškodil lodní šrouby a z lodě unikla ropa. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám