Hlavní obsah

Americký torpédoborec se srazil s tankerem, 10 námořníků nezvěstných

Singapur
Aktualizováno

Při srážce amerického torpédoborce USS John McCain s tankerem v Malackém průlivu nedaleko singapurského přístavu se zranilo pět amerických námořníků. Deset se jich podle agentur AP a AFP a televize ABC pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Torpédoborec USS John McCain míří po srážce do Singapuru Video: Reuters

 
Článek

Obchodní loď převážející ropu Alnic MC, dlouhá 183 metrů, plující pod liberijskou vlajkou, a torpédoborec se srazily v 6:24 hod. japonského času. „První zprávy naznačují, že loď utrpěla škodu na levoboku,“ uvedlo námořnictvo. Proražen je trup těsně nad čárou ponoru. Loď patřící k 7. flotile, která má domovský přístav v Jokosuce, byla schopna další plavby.

Na místě zasahují americká letadla MV-22 Osprey a vrtulníky SH-60 Seahawk z lodě USS America, loď singapurského námořnictva RSS Gallant, singapurské vrtulníky a policejní rychlé čluny i remorkéry. Záchranné akci asistují i složky Malajsie, protože ke srážce došlo v malajsijských vodách Jihočínského moře.

Záběry poškozené lodi a místo srážky

„Čtyři osoby se zraněními, která je neohrožují na životě, byly evakuovány vrtulníky Puma singapurského námořnictva do nemocnice v Singapuru,“ dodalo americké námořnictvo, „pátý zraněný námořník nepotřeboval další lékařské ošetření.“

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Škody na levoboku torpédoborce USS John S. McCain

Americký raketový torpédoborec USS John S. McCain třídy Arleigh Burke byl podle vyjádření amerického námořnictva na rutinní cestě do přístavu. Na jeho palubě je 23 důstojníků, 24 poddůstojníků a 291 námořníků.

Sedmá flotila oznámila, že poškozeným trupem pronikla do torpédoborce voda. Ta pak zaplavila několik oddílů: „Kvůli vážnému poškození trupu byly zaplaveny přilehlé oddíly včetně ubikací pro posádku, strojovny a komunikačních místností." Dalšímu šíření vody v podpalubí se námořníkům podařilo zabránit a loď už doplula do přístavu.

Tanker převážel 12 000 tun ropy, která při srážce do moře neunikla, potvrdila jeho posádka telefonicky agentuře Reuters. Podle informací singapurských úřadů nejsou na tankeru žádní zranění a lodní provoz v oblasti není narušen.

Americké plavidlo nese jméno po otci a dědečkovi amerického senátora Johna McCaina.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Poškozený torpédoborec USS John S. McCain

Další srážky

Nejde o první podobnou nehodu. Letos v červnu zahynulo sedm amerických námořníků při srážce torpédoborce USS Fitzgerald s nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou v japonských vodách poblíž přístavu Jokosuka. Na americkém plavidle bylo přes 200 námořníků a většina z nich spala v kabinách, z nichž některé zaplavila voda. Minulý týden kvůli nehodě postavilo mimo službu námořnictvo velitele lodi, výkonného důstojníka a staršího námořníka, protože se dopustili chyb, které vedly ke srážce. [celá zpráva]

V květnu se raketový křižník USS Lake Champlain srazil v Japonském moři s rybářskou lodí. Pokoušel se střetu vyhnout, ale bylo pozdě. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. [celá zpráva]

V únoru najel raketový křižník USS Antietam u Japonska na mělčinu, přičemž si poškodil lodní šrouby a z lodě unikla ropa. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám