Hlavní obsah

Keňská opozice neuznala výsledky voleb, prý je zmanipulovali hackeři. Násilí má první oběti

– Nairobi

Vůdce keňské opozice, prezidentský kandidát a bývalý premiér Raila Odinga ve středu oznámil, že hackeři napadli databázi volební komise a zmanipulovali výsledky úterních prezidentských a parlamentních voleb. Odinga tvrdí, že získal většinu hlasů, zatímco podle volební komise získal většinu stávající prezident Uhuru Kenyatta. V zemi propukly nepokoje, které si vyžádaly tři oběti. Panují obavy z etnického násilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Volby v Keni doprovází násilíVideo: Reuters

 
Článek

Ve městě Kisumu na západě země policie krátce po Odingově prohlášení zasáhla slzným plynem proti asi stovce příznivců opozice. „Když nebude Raila, nebude mír,” skandovali demonstranti ve městě, které je baštou opozice.

V okrese Kisii policie na protestující střílela a zabila jednoho člověka, což potvrdil policejní velitel Leonard Katana.

Další dva mrtví jsou podle AFP z nairobského slumu Mathare.

Foto: Reuters

Keňský policista střílí slzotvorný granát na příznivce opozičního vůdce Raily Odingy v Kisumu

Hackerský útok

O údajně zmanipulovaných volbách se zmínil Odinga poté, co nezávislá volební komise IEBC ve středu ráno uvedla, že po sečtení 93 procent hlasů má stávající prezident Uhuru Kenyatta 54 procent, zatímco Odinga má 45 procent.

Odinga po zveřejnění předběžných výsledků na Twitteru ohlásil vlastní volební bilanci – podle ní sám dostal hlasy 8,1 miliónu voličů a Kenyatta o 1,1 miliónu méně. Podle volební komise naopak dostal Kenyatta o 1,4 miliónu hlasů více.

Podle Odingy hackeři zneužili přihlašovací hesla vysokého představitele volební komise Chrise Msanda, který byl za tajemných okolností zavražděn v červenci, napsal list The Washington Post.

Msando byl odpovědný za sčítání hlasů a elektronickou identifikaci voličů. Před svou smrtí ujišťoval voliče, že nebude možné výsledky hlasování zmanipulovat. Právě z toho opozice podezírala Kenyattu. Msandova smrt zvedla vlnu protestů a davy demonstrantů požadovaly její rychlé vyšetření.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Vůdce keňské opozice Raila Odinga

Odinga sice odmítl uvést zdroj své informace, volební komise přesto uvedla, že nemůže okamžitě Odingovo tvrzení popřít.

„Zjistíme, zda jsou, nebo nejsou tato tvrzení pravdivá,“ řekl listu šéf volební komise Wafula Chebukati. Uvedl, že komise už požádala o originály hlasovacích lístků „pro ověření před oznámením finálních výsledků“.

Na nesrovnalosti při hlasování upozornila také vlivná nezávislá Keňská komise pro lidská práva (KHRC). Ta zjistila nesoulad při porovnání dílčích výsledků ohlášených volební komisí a formuláři podepsanými zástupci politických stran na hlasovacích místech. Údajně se tak stalo v pěti místnostech, u jedné z nich uvedla komise na svém webu 439 neplatných hlasů, zatímco papírový formulář uváděl pouze čtyři.

Výzvy ke klidu

Odinga na tiskové konferenci vyzval své stoupence, aby zachovali klid, i když „nemají přijmout výsledky“. Podle agentury Reuters současně varoval, že „lidi neovládá“.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Keňští vůdci Raila Odinga (vpravo) a Uhuru Kenyatta

I jeho tajemník Kalonzo Musyoka vyzval příznivce ke klidu, ale prohlásil: „Možná nastane čas, kdy vás budeme potřebovat povolat do akce“.

Naopak generální tajemník Kenyattovy strany Jubilee Raphale Tutu řekl: „Jen jedna kampaň mohla přinést vítězství. Vyzýváme (Odingovu koalici) NASA, aby přestala křičet o zmanipulovaných výsledcích“. Dodal, že čísla ještě nejsou konečná.

V zemi kvasí etnické spory

Volby v Keni jsou ostře sledovány, protože jim předcházely násilnosti a panují obavy z vývoje podobného tomu z roku 2007. Tehdy nepokoje po volbách přerostly v etnické čistky a zemřelo při nich na 1300 lidí a 600 tisíc lidí muselo utéci.

Střetly se dvě největší etnické skupiny v zemi, Luové, k nimž patří Odinga, a Kikujové, kteří podporovali prezidenta Mwaie Kibakiho. [celá zpráva]

Krize se vyřešila, když Kibaki zůstal prezidentem, Odinga byl jmenován premiérem a Kenyatta se stal vicepremiérem a ministrem obchodu a pak financí.

Foto: Amos Aura, ČTK/AP

Motocyklista míjí pneumatiky zapálené odpůrci prezidenta Kenyatty.

Mezinárodní trestní soud (ICC) v roce 2012 oznámil, že kvůli povolebnímu násilí bude stíhat i Kenyattu. Ten vypovídal a řekl, že viníkem násilí je i Odinga. ICC přitom označil za prodlouženou ruku slábnoucích koloniálních mocností. [celá zpráva]

V roce 2013 byl Kenyatta zvolen prezidentem. Přispělo k tomu i to, že jde o syna prvního prezidenta země Joma Kenyatty.

Luové kontra Kikujové
Uhuru Kenyatta pochází z nejpočetnějšího a nejbohatšího kmene Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země.
Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou.
Asi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk. K nejpočetnějším etnickým skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent).

Před volbami české ministerstvo zahraničních věcí upozornilo na zhoršenou bezpečnostní situaci v zemi. Upozornilo, že keňská vláda vyhlásila v provinciích Mandera, Wajir, Garissa a Lamu zákaz nočního vycházení, který se ale nevztahuje na turistické destinace. Lidé se mají vyhýbat větším shromážděním a být ostražití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám