Hlavní obsah

Mladíkovi v Austrálii býk ukopl palec. Lékaři ho nahradili palcem z nohy

Sydney

Doktorům v Sydney se koncem června zdařila náročná operace. Mladému Australanovi při ní nahradili palec pravé ruky palcem z nohy. Dvacetiletého mladíka o palec připravil býk a rozsah poškození nedovoloval jeho opětovné přišití. Lékaři tak museli přijít s jiným řešením.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři nahradili mladíkovi palec na ruce ukopnutý býkem palcem z nohy.

Článek

Incident se odehrál na farmě v Západní Austrálii, kde Zac Mitchell pracoval. Vyplašený býk ho přirazil k plotu a ukopl mu palec a spolu s ním i celou šlachu a část okolní kůže. Díky duchaplnosti jeho spolupracovníka byl palec okamžitě přemístěn do chladicího boxu.

Kvůli odlehlosti farmy museli spolupracovníci mladíka i s ukopnutým palcem odvézt do 130 kilometrů vzdáleného města, odkud teprve mohl být letecky dopraven do nemocnice v Perthu. Místním doktorům se ani po dvou pokusech nepovedlo ukopnutý palec přišít zpět na ruku.

Na žádost jeho matky tak byl Mitchell předán do rukou odborníků na druhém konci Austrálie – v Sydney. Zdejší specialisté přišli s návrhem nahradit palec ruky palcem z nohy.

Ztráta palce neovlivnila rovnováhu

Během osmihodinové operace byla Mitchellovi odoperována jedna ze dvou šlach v ukazováčku. Pomocí ní napojili palec z nohy na chlapcovu ruku. Poté propojili kosti, nervy, cévy a žíly. Operace proběhla úspěšně, ovšem nyní mladíka čeká více než roční rehabilitace.

Místní doktor Sean Nicklin, který operaci vedl, zmínil, že takový zákrok je velmi neobvyklý a pacienti potřebují čas, aby se na ni připravili. „Je to trochu bláznivý nápad a (pacienti) nechtějí, aby přišli ke zranění jiné části těla,” vysvětlil Nicklin pro BBC.

Ztráta palce u nohy neměla u Mitchella vliv na udržení rovnováhy. „Zatím jsem ještě nikde nepřepadl, nemyslím si, že by to mělo vliv na rovnováhu,“ popsal mladík svůj stav pro Daily Telegraph.

Podle Nicklina mohou lidé i bez palce u nohy vykonávat běžnou práci. „Lidé mohou stále používat pracovní obuv nebo hrát fotbal,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám