Hlavní obsah

Epidemie cholery se v Jemenu vymkla kontrole. Denně se nakazí tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemenem se dál nekontrolovaně šíří cholera. Podle Červeného kříže se ve válkou zdevastované zemi už mohlo nakazit na 300 tisíc lidí. Jen za poslední týden onemocnělo na 80 tisíc lidí a 100 jich obávané nemoci podlehlo.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Pacient ve středisku pro léčbu cholery v Saná

Článek

„Epidemie se od svého začátku v dubnu letošního roku nadále lavinovitě šíří. K dnešnímu dni máme už 300 tisíc nakažených a přes 1600 obětí,“ informoval Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) na Twitteru.

Nákaza průjmovým bakteriálním onemocněním se šíří čím dál rychleji. Napomáhá tomu často mizerná hygiena a nedostatečná zdravotní péče. V hlavním městě Saná a dalších třech provinciích se podle regionálního šéfa ICRC Roberta Mardiniho denně nakazí sedm tisíc lidí.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Nemocnice v Jemenu jsou přeplněné

Světová zdravotnická organizace v této souvislosti konstatovala, že za více než dva roky trvajícího konfliktu mezi vládou a šíitskými rebely se vytvořilo perfektní podhoubí pro šíření epidemie.

Dvě třetiny lidí bez jídla

Jemen navíc sužuje nedostatek základních potravin. Okolo dvou třetin obyvatel, to je 17 miliónů, podle Světového potravinového programu netuší, kdy a čeho se budou moci příště najíst. Humanitární organizace se ale teď nemohou soustředit na distribuci potravin. Musely se naplno zapojit do boje s cholerou.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Chlapec nakažený cholerou

Cholera se šíří alimentární cestou, to znamená potravinami nebo vodou kontaminovanou fekáliemi. Při dodržování základních pravidel, jako je mytí rukou a převařování vody, by nemělo k nákaze dojít. Mezi hlavní příznaky patří silný průjem a zvracení. Neléčená cholera je smrtelná asi v polovině v případů. Léčba spočívá v doplňování ztracených tekutin a minerálů. V těžkých případech se nasazují antibiotika a infúze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám