Hlavní obsah

Severní Korea vydala rozkaz k zavraždění jihokorejské exprezidentky

– Pchjongjang

Režim severokorejského diktátora Kim Čong-una vydal rozkaz k atentátu na bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje a někdejšího šéfa tajné služby I Pjong-ha. Oba dostali trest smrti v nepřítomnosti, Severní Korea je ale odhodlána jej naplnit i v zahraničí. Důvodem je údajný plán bývalé prezidentky Jižní Koreje na likvidaci vůdce KLDR.

Foto: Reuters

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.

Článek

„Ukázalo se, že Pak Kun-hje byla mozkem plánu z roku 2015 na zavraždění nejvyššího severokorejského vůdce,“ napsala severokorejská tisková agentura KCNA s tím, že jihokorejská exprezidentka a bývalý šéf rozvědky I Pjong-ho dostali trest smrti v nepřítomnosti. Pchjongjang teď žádá jejich vydání a vyhrožuje, že pokud mu Soul nevyhoví, spáchá na ně atentát.

„Prohlašujeme, že budeme doma i v zahraničí uplatňovat trest smrti na zrádkyni Pak Kun-hje a bývalého šéfa loutkové zpravodajské služby. Na zločince odporného, státem placeného terorismu, kteří zosnovali ohavný atentát cílený na našeho nejvyššího vůdce,“ napsala dále KCNA.

Odkud Severokorejci o údajném plánu na atentát vědí, neprozradili. Japonské noviny ale tento týden přišly s obdobnou informací, upozornila agentura Reuters. Informovaly, že bývalá jihokorejská prezidentka v roce 2015 plán na sesazení režimu Kim Čong-una schválila.

Vražda Kimova bratra

Jihokorejská tajná služba NIS reagovala prohlášením, že jde o nepodložené informace. Severní a Jižní Korea jsou oficiálně stále ve válce. Od roku 1953 ale na poloostrově po tříletém ozbrojeném konfliktu platí příměří.

Severokorejci zřejmě umí zabíjet v zahraničí. Na začátku února letošního roku byl na mezinárodním letišti v Kuala Lumpuru dvěma ženami spektakulárně zavražděn bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam. Podezření okamžitě padlo na KLDR a dosud nebylo vyvráceno. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám