Hlavní obsah

Sobotka jednal v Tokiu, pracovat v Japonsku bude pro mladé Čechy snazší

Právo, Martin Dohnal (Tokio)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Cestovat po Japonsku a při tom si bez pracovního povolení přivydělávat na pokrytí nákladů budou moci nově mladí Češi od 18 do 30 let. Obdobná možnost se otevírá i japonské mládeži pro pobyty v Česku. Takzvanou dohodu o pracovních prázdninách podepsaly obě země při úterním setkání premiéra Bohuslava Sobotky s jeho japonským protějškem Šinzóem Abem. Společným jednáním v Tokiu zahájil Sobotka čtyřdenní návštěvu této asijské země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Premiér Sobotka se svým japonským protějškem AbemVideo: Reuters

 
Článek

Úmluva umožní na území druhého státu pracovat bez pracovního povolení po dobu až jednoho roku.

V případě Japonska, které jinak uplatňuje přísná imigrační kritéria i podmínky pro získání pracovního povolení, jde o výraznou změnu. Ti, kteří budou chtít odjet do Japonska „na zkušenou“, nicméně budou muset mít zajištěnou zpáteční letenku nebo prokázat, že si ji mohou dovolit. Obdobnou dohodu má Česká republika také s Kanadou, Novým Zélandem, Jižní Koreou, Izraelem a s Chile.

Foto: ČTK/AP

Český premiér Bohaslav Sobotka se svým japonským protějškem Šinzó Abem

Ekonomická témata úternímu česko-japonskému setkání dominovala. Podle Abeho začala mimo jiné „předběžná jednání o dohodě o letectví“.

Sobotka: Čína musí na KLDR víc tlačit

Právě zástupci leteckého, ale i bezpečnostního a obranného průmyslu jsou hojně zastoupeni v třicetičlenné podnikatelské delegaci, která Sobotku provází. Důvodem jsou možnosti otevřené nedávnou změnou japonské ústavy, která počítá s aktivnější rolí armády.

„Jsou tady konkrétní příležitosti v oblasti obrany, které by Češi v příštích letech mohli využít,“ míní Sobotka.

Postoj Japonska v tomto směru zjevně ovlivnily pokračující jaderné a balistické zkoušky ze strany Severní Koreje, o nichž oba včera oba premiéři také mluvili. Sobotka kroky KLDR odsoudil. „Do mezinárodního tlaku se musí aktivněji zapojit Čína i další země,“ řekl český premiér.

Připomněl přitom, že ČR je jednou z mála zemí EU, které mají v Pchjongjangu ambasádu.

„Spolupracujeme s Japonskem ve sdílení našich znalostí severokorejského prostředí,“ řekl s tím, že Česko je připravené pomoci více, pokud o to Tokio požádá.

Abe je dlouhodobě zastáncem nesmlouvavé politiky vůči KLDR, zejména pokud jde o případy únosů Japonců do této země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám