Hlavní obsah

Páteční atentáty v Pákistánu mají nejméně 27 obětí

– Kvéta

Po sebevražedném útoku v Kvétě na jihu Pákistánu, který si v pátek vyžádal 12 obětí a 16 zraněných, zahynulo dalších 15 osob při dvojitém bombovém útoku na trhu v Tori v kmenové oblasti Paračinar na severozápadu země. Dalších 70 lidí bylo zraněno.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Následky atentátu v Kvétě

Článek

Představitel místní správy Zahid Hussain uvedl, že nálože explodovaly minutu po sobě. Zmínil i první bilanci útoku, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil. V regionu však působí radikální sunnitské skupiny, které útočí na minoritní šíity.

Útok v Kvétě mířil na policisty

„V 8:45 (5:45 SELČ) přijelo ke kanceláři (policejního šéfa) staré auto, Toyota Corolla. Bylo zastaveno příslušníky policie. V tu chvíli došlo k výbuchu,“ řekl mluvčí vedení provinční policie Anvar Hak Kakar televizi Geo. „K žádné přestřelce nedošlo, ale je možné, že policisté vypálili do vzduchu.“

Terčem bylo zřejmě provinční policejní velitelství a sídlo generální policejní inspekce. Exploze byla tak silná, že byla slyšet po celém městě a vyrazila řadu oken.

Podle agentury DPA je šest obětí z řad civilistů. Dalších šest mrtvých jsou policisté, řekl vysoký policejní důstojník Ali Mardab televizi Al-Džazíra. Zemřel i atentátník.

Zraněných je 16. Místní policista Altaf Hussain řekl: „Někteří ze zraněných jsou stále v kritickém stavu. Většinou jde o policisty a regulovčíky.“ K útoku dodal: „Byl to sebevražedný atentát.“

Foto: Arshad Butt, ČTK/AP

Ošetřování dívky zraněné při atentátu v Kvétě

Útočila odnož Tálibánu

K atentátu se přihlásila frakce pákistánského Tálibánu Džamáate Ahrár, která patří mezi sunnitské extremistické organizace a má na svědomí již několik velkých útoků z minulosti. Loni se například přiznala k odpovědnosti za pumový atentát, při němž na Velikonoce ve městě Láhaur ve veřejném parku zahynulo přes 70 osob.

Kvéta je hlavním městem provincie Balúčistán, který hraničí s Afghánistánem a Íránem. Kromě Tálibánu tam působí i Islámský stát a místní separatisté, jimž vadí, že vláda v provincii těží ropu i zemní plyn a nerosty, ale nedává nic na zlepšení situace chudého obyvatelstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám