Hlavní obsah

Ve filipínském Marawi stále vládne Islámský stát, příměří se porušuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínským jednotkám se zatím nepodařilo ovládnout město Marawi na ostrově Mindanao, které napadli radikálové napojení na Islámský stát. V neděli bylo uzavřeno příměří, které mělo umožnit evakuaci tisícovky obyvatel, ale uniklo jen 130 lidí, protože boje znovu propukly, oznámila BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v MarawiVideo: Reuters

 
Článek

Příměří mělo trvat čtyři hodiny, ale po hodině propukly boje, což zabránilo dalším obyvatelům opustit město, uvedla agentura Reuters. Zatím není jasné, kdo příměří porušil, obviňují se z toho obě strany.

V dvousettisícovém městě, které napadli 23. května islámští radikálové napojení na IS, zůstává ještě asi 2000 lidí.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Obreněný transportér filipínské armády u města Marawi

Na město zaútočili radikálové ze teroristické skupiny Abu Sayyafa a ze skupiny Maute, jejíž jádro tvoří část Islámské fronty osvobození Moro. Tato skupina slíbila věrnost Islámskému státu. Útok podnikli, protože se filipínské úřady rozhodly dopadnout vůdce skupiny Abu Sayyafa Isnilona Hapnilona. [celá zpráva]

Islámským radikálům se podařilo ovládnout klíčové budovy ve městě a vyvěsit na nich vlajky Islámského státu. Přestože filipínská armáda nasadila do bojů početné jednotky podporované bitevními vrtulníky i letadly a prezident Rodrigo Duterte vyhlásil v oblasti stanné právo, město se zatím zcela osvobodit nepodařilo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám