Hlavní obsah

Krejčíř si stěžuje na krysy a štíry ve věznici. Provedli tam deratizaci

– Pretoria

Radovan Krejčíř, který si ve vězení v jihoafrické Pretorii odpykává trest za pokus o vraždu, za únos a za obchod s drogami, si stěžoval, že má v cele krysy a štíry. Podle webu The Citizen to napsali jeho příbuzní v e-mailu adresovaném jihoafrickému ministerstvu spravedlnosti.

Radovan Krejčíř u soudu

Článek

„Krejčířovi se podařilo uniknout bodnutí štíra a jako důkaz ho chytil. Kromě štírů navíc musí čelit i hlodavcům,” stojí v dopisu, který byl odeslán z e-mailové adresy Krejčířovy rodiny v České republice.

„Nelidské podmínky, v nichž žije, se nezměnily, vážným problémem je, že mu jsou odpírány kontroly u lékaře,” pokračuje e-mail. Rodina si rovněž stěžovala, že je Krejčíř držen v samovazbě.

Jihoafrické ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že e-mail obdrželo a s Krejčířovou rodinou komunikovalo.

„V reakci na tvrzení, že jeho celu zamořili štíři a hlodavci, byli na místo vysláni odborníci na potírání škůdců, kteří situaci vyřešili,” uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Logan Maistry.

Věznice: Samovazba je nutná

Mluvčí odmítl, že by bylo Krejčířovi odpíráno lékařské ošetření. Podle záznamů vězeňské nemocnice mezi letošním březnem a 9. květnem navštívil Krejčíř vězeňského lékaře více než pětkrát.

Vedení věznice Kgosi Mampuru II, kde si Krejčíř trest odpykává, také uvedlo, že lidská práva Krejčíře neporušilo a že jeho samovazba je nutná z bezpečnostních důvodů.

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je tam za mřížemi. V zemi čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v JAR zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což dostal 35 let vězení.

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a za daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení.

Reklama

Výběr článků

Načítám