Hlavní obsah

Ke Koreji míří další letadlová loď USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Námořnictvo Spojených států po další severokorejské zkoušce balistické střely posílá ke Korejskému poloostrovu druhou letadlovou loď. USS Ronald Reagan se u korejských břehů spojí s letadlovou lodí USS Carl Vinson a podniknou tam společná cvičení. S odkazem na dva bezpečnostní zdroje o tom informovala televize CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

USS Carl VinsonVideo: Reuters

 
Článek

USS Carl Vinson se u Korejského poloostrova pohybuje od konce minulého měsíce, USS Ronald Reagan v úterý vyplula z domovského přístavu v japonské Jokosuce, kde prošla delší údržbou a testováním.

„Musíme se ujistit, že Ronald Reagan a zbytek útočné skupiny jsou řádně sladěny, než podnikneme další kroky,“ uvedl v prohlášení pro tisk americký kontradmirál Charles Williams.

Foto: Kyodo, Reuters

Americká letadlová loď USS Ronald Reagan vyplouvá z přístavu v japonské Jokosuce

Druhá letadlová loď má u Koreje podstoupit řadu cvičení s důrazem na vzlétání a přistávání letadel na její palubě, uvedlo námořní velení. Zdroje z Pentagonu odmítly upřesnit, jak dlouho se budou obě americká plavidla třídy Nimitz u Korejského poloostrova pohybovat, USS Ronald Reagan má však nakonec v oblasti USS Carl Vinson vystřídat.

Foto: Reuters

USS Carl Vinson

Letadlová loď USS Ronald Reagan byla uvedena do služby v roce 2003. Plavidlo dlouhé téměř 303 metrů pojme 4 539 členů posádky a zhruba šedesát letadel.

Severní Korea usiluje o miniaturizaci hlavice tak, aby mohla nést jadernou nálož. V neděli vypustila balistickou raketu středního doletu Hwasong-12 a následně ohlásila, že kýženou raketu má konečně v arzenálu. Pchjongjang rovněž po zkoušce varoval Spojené státy, aby jej neprovokovaly svými „operacemi na pevnině a v Tichomoří“ a zopakoval, že má k dispozici „mocné prostředky k odvetnému útoku“.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám