Hlavní obsah

Čína vyrobila bitevní vrtulník, chce ho pro export

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charbin

V čínském Charbinu ve čtvrtek poprvé ve vzduchu otestovali novou bojovou helikoptéru vlastní výroby Z-19E, jež má být prvním čínským vrtulníkem určeným k exportu. Informovaly o tom agentury Nová Čína a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bitevní vrtulník Z-19E čínské výrobyVideo: Reuters

 
Článek

První zkušební let trval zhruba deset minut a posádka během něj předvedla nejen nízký přelet nad letištěm, ale také náročné manévrování ve výšce pouhých dvou metrů nad zemí.

Foto: China Daily, Reuters

Nový vrtulník předvedl manévrování při zemi.

Z-19E vyrobila státní letecká společnost v Charbinu. Jedná se o lehký, dvoumístný, dvoumotorový bitevní stroj schopný nést osm střel. Jeho maximální vzletová hmotnost je 4250 kilogramů.

Podle západních expertů není jeho pancéřování srovnatelné s americkými stroji Apache nebo Cobra.

Jeho přednostmi, které čínští výrobci vyzdvihují, jsou rychlý a využitelný dostup, vysoká rychlost a schopnost létat nízko při zemi. „Je schopen nasazení jako podpora na bojišti a k různým dalším úkolům v náročném bitevním prostředí ve dne i v noci,“ vylíčil zástupce šéfa návrhářů Li Šeng-wej.

V plánu jsou ještě další testovací lety.

Foto: China Daily, Reuters

Vrtulník Z-19E má jít na export.

Foto: China Daily, Reuters

Nový čínský bitevník Z-19E

Reklama

Výběr článků

Načítám