Hlavní obsah

Francouzská výsadková loď uvázla na mělčině

Dededo

Námořní síly Francie, Japonska, Velké Británie a Spojených států byly nuceny odložit začátek společného cvičení v západním Tichomoří poté, co během příprav u ostrova Guam najela francouzská výsadková loď třídy Mistral na mělčinu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výsadková loď během příprav na vojenské cvičení najela na mělčinu Video: Reuters

 
Článek

„Pracujeme s partnery z pobřežní stráže, úřadu na ochranu životního prostředí, Národního úřadu pro oceán a atmosféru a s dalšími federálními a místními úřady na zhodnocení situace,“ uvedl americký námořní velitel Jeff Grimes. Do té doby byly podle něj veškeré akce v rámci cvičení pozastaveny.

„Podle našich prvotních poznatků má loď poškozený jeden ze svých dvou šroubů. Nikdo se nezranil a nedošlo k žádnému úniku paliva nebo dalších látek do okolí,” dodal Grimes.

Cvičení, které mělo začít v pátek, má trvat týden. Podle agentury Reuters je jeho účelem také ukázat sílu Číně, která rozšiřuje svůj vliv v Jihočínském moři a pacifické oblasti. Agentura připomněla, že Francie, která manévry vede, má v Tichomoří několik ostrovů včetně ostrovů v Nové Kaledonii a Francouzské Polynésii.

Francouzská vrtulníková výsadková loď třídy Mistral je 199 metrů dlouhá. Krátkodobě pojme až 900 členů posádky, 59 armádních vozidel včetně tanků a 16 těžkých nebo 35 lehkých vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám