Hlavní obsah

Zeman se v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Peking
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v pátek v Pekingu setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Po jednání byly podepsány tři dohody o spolupráci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Zeman se setkal v Pekingu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem Video: AP

 
Článek

Zeman při setkání řekl, že do Číny přijel proto, aby podpořil projekt novodobé Hedvábné stezky, která má posílit obchodní vztahy Číny s Evropou. Uvedl také, že by byl rád, aby tato stezka vedla až do České republiky.

„Smyslem našeho i dalších setkání je pomoci tento projekt realizovat. Z tohoto důvodu jsme s sebou přivezli 38 naprosto konkrétních projektů, protože nemám rád politické fráze,” prohlásil Zeman. „Z těchto 38 projektů bude 22 podepsáno dnes nebo zítra a zbývajících 16 na česko-čínském investičním fóru v červenci tohoto roku,” dodal.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se sešel v Pekingu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Schůzky se účastnili i členové národních delegací. Zemana v Číně doprovázejí ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba ANO) a několik náměstků ministrů.

Po jednání prezidentů byly podepsány tři dohody o spolupráci v ekonomické či zdravotní oblasti.

Prezident také dříve uvedl, že do Číny ho doprovázejí dvě letadla podnikatelů.

Prezident v Číně stráví šest dnů, během nichž se kromě jiného setká se zástupci společnosti Huawei i fotbalové asociace a zúčastní se fóra o „nové hedvábné stezce – One Belt, One Road“.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman je v Číně

Prezident Miloš Zeman v pátek přiletěl na pracovní návštěvu Číny. Na Twitteru to po přistání v Pekingu oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Českou hlavu státu...

Výběr článků

Načítám