Hlavní obsah

Svržená jihokorejská prezidentka putovala z paláce do cely o 12 metrech

Soul

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje žila po dvacet let - nejprve jako dcera diktátora a později jako hlava státu - v soulském prezidentském paláci. Dnes obývá celu o 12 metrech čtverečních, má zelený vězeňský oblek a dvakrát týdně se může osprchovat teplou vodou, napsala agentura AFP.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

Článek

Pětašedesátiletá prezidentka byla sesazena kvůli podezření z korupce, vydírání, zneužití pravomocí a prozrazení státního tajemství.

Na základě čtvrtečního rozhodnutí soudu nastoupila do vazby ve věznici na jihu Soulu. Zařízení chrání vysoké zdi, ostnatý drát a strážní věže. Má zde právo na tři jídla denně, než vrátí nádobí, musí ho sama umýt. Na žádnou stravu navíc vězni nárok nemají.

Mezi šestou hodinou ranní a devátou večerní může vězně vyslechnout státní zástupce, anebo se mohou setkat se svým obhájcem. Vězeňská správa délku schůzek s právníky nijak neomezuje, čehož ti nejbohatší využívají k tomu, že se v místu vyčleněném pro návštěvy snaží zdržet co nejdéle.

Foto: Cho Sung-bong, ČTK/AP

Pak Kun-hje (uprostřed) přijíždí k jihokorejskému soudu

V denním rozvrhu je i jedna hodina cvičení na čerstvém vzduchu. Pak Kun-hje do věznice dorazila v koloně aut v pátek před úsvitem. Její příznivci přitom mávali jihokorejskými vlajkami a skandovali "prezidentka". Jeden z odpůrců sesazené prezidentky držel kytici se stuhou s nápisem "Gratulujeme k nástupu do vězení". Exprezidentka může ve vazbě zůstat až 20 dní.

Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem své důvěrnice  Čche Son-sil. Ta čelí podezření, že s využitím svých vazeb na Pak Kun-hje nutila jihokorejské firmy, aby darovaly milióny dolarů nadacím, které důvěrnice sama řídila. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám