Hlavní obsah

Čínský vesmírný program nabírá na obrátkách: Na řadě jsou rakety startující z letadel

– Peking
Novinky, luk

Dlouhá desetiletí se ve vesmíru angažují hlavně dva státy – Rusko a USA. V posledních letech ale rozjíždějí svoje vlastní, štědře financované vesmírné programy i jiné země. Zejména jde o Indii a Čínu. Ta oznámila, že vyvíjí nový typ raket.

Foto: Profimedia.cz

Čínské rakety mají startovat z těžkých transportních letadel Xian Y-20 (na snímku).

Článek

Stovky nových satelitů by v brzké době mohly přibýt na oběžné dráze. Čína je hodlá využívat k vědeckým, vojenským i obchodním účelům. Tím ale čínská expanze ve vesmíru teprve začíná. Zástupci vojenského programu se pochlubili státním novinám tím, že chystají nový typ rakety, která bude startovat do vesmíru z letadel.

Čínští vědci a konstruktéři navrhli raketu poháněnou pevnými palivy, která by mohla vynést na oběžnou dráhu Země až 100 kilogramů zátěže. Agentuře Reuters to sdělil Li Tchung-jü, vedoucí státní agentury, která novou raketu vyvíjí.

Do výzkumu investují ve velkém

Čínský prezident Si Ťin-pching v poslední době zdůrazňuje důležitost a pokroky čínského vesmírného programu a tvrdí, že expanze do vesmíru je nezbytná k posílení národní obrany a bezpečnosti. A proto teď ze státní kasy proudí do výzkumu značné prostředky, které mají postupně vyrovnat zpoždění, které Číňané mají proti Rusům a Američanům.

Li Tchung-jü řekl, že rakety ponesou nová čtyřmotorová transportní letadla Xian Y-20 a že agentura plánuje postupně vyvinout i raketu, která by mohla nést až 200 kg nákladu.

„Letoun ponese raketu ve svém trupu a pak ji v určité výšce vypustí. Motor rakety zažehne až ve chvíli, kdy se ocitne ve vzduchu,“ řekl Reuters Li.

Rakety startující z letounů jsou alternativou tradičnějších raket startujících ze země. Jejich výhodou je, že se dají vypustit rychle a přesně, bez složitých příprav na start a bez rizika odkladů způsobených povětrnostními podmínkami. Zřejmě by se ušetřilo i na palivu.

Raketou to prý teprve začíná

Čínská státní média minulý měsíc potvrdila, že se Čína chystá v dubnu na start své první nákladní kosmické lodi, což má být prvním krokem k setrvale obydlené vesmírné stanici, která má přijít na řadu už v roce 2022.

Rostoucí potenciál čínského vesmírného programu už musejí brát na vědomí i tradiční kosmické mocnosti. Podle zástupců Spojených států se Číňané snaží zabránit jiným národům ve využití jejich kosmických zařízení v případě mezinárodní krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám