Hlavní obsah

V Ramalláhu oplodňují Palestinky spermatem z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Centrum pro léčbu neplodnosti v palestinském Ramalláhu pomáhá ženám, jejichž manželé jsou dlouhodobě ve vězení. Šest desítek dětí se díky němu od roku 2011 narodilo matkám ze Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy díky umělému oplodnění. Sperma uvězněného manžela se přitom k lékařům dostává podle agentury EFE jako kontraband.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace za propuštění palestinských vězňů v Ramalláhu.

Článek

„Ženy se obávají, že až jejich muž vyjde z vězení, budou už příliš staré na otěhotnění. A v orientální společnosti, jako je ta naše, je velmi důležité mít děti,” vysvětlil lékař Sálim Džajzaran, který tuto činnost dělá „z humanitárních důvodů”.

Jako příklad uvedl ženu, která čekala na manžela 20 let. Když muž z vězení vyšel, oženil se s jinou, aby mohl mít potomky.

Podle doktora Džajzarana nebyly začátky umělého oplodňování Palestinek pašovaným spermatem jednoduché. „Nebyli jsem si jistí, zda společnost tento postup přijme. Také jsme museli získat povolení náboženské autority,” vzpomněl lékař.

Sperma v plnicím peru

„Povolení jsme nakonec dostali s tím, že manžel musí být odsouzen k dlouholetému trestu a že vzorek bude předán v přítomnosti dvou příbuzných. Jsme tým lékařů, který chce pomáhat. A neptejte se mě, jak to pašují. Lidé jsou velmi vynalézaví,” řekl Džajzaran, který prý dostal materiál pro oplodnění i v uzávěru plnicího pera.

Centrum v Ramalláhu s umělým oplodňováním Palestinek spermatem z vězení začalo v roce 2011 a od té doby tak pomohlo na svět 58 dětem na Západním břehu Jordánu a čtyřem v Gaze.

Jednou z těchto žen je i sedmatřicetiletá Samíra Hamáršová, jejíž manžel si nyní odpykává 39letý trest. Za mřížemi je už 14 let a má dvouapůlroční dceru Jasmínu a měsíc starého Ibráhíma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám