Hlavní obsah

Malajsijské úřady vydaly zatykač na dalšího Severokorejce

Kuala Lumpur

Malajsijské úřady vydaly zatykač na Kim Uk-ila, zaměstnance severokorejských aerolinek Air Koryo, který se pravděpodobně ukrývá na ambasádě KLDR v Kuala Lumpuru. Vydání zatykače zřejmě souvisí s vraždou Kim Čong-nama, bratra severokorejské diktátora Kim Čong-una, jenž byl 13. února zavražděn na letišti v Kuala Lumpuru.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Kim Uk-il

Článek

Severokorejec, jenž byl zadržen po atentátu, už byl propuštěn a bude deportován, protože nemá platné doklady. Malajsijské úřady podezírají z atentátu na Kim Čong-nama severokorejské tajné služby. Představitelé KLDR ale trvají na tom, že nešlo o diktátorova polorodného bratra a že muž navíc zemřel přirozenou smrtí. Usilují o repatriaci jeho ostatků. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Obviněné 28letá Vietnamka Doan Thi Huong (vlevo) a 25letá Indonésanka Siti Aisyahová

Podle malajsijských vyšetřovatelů zabil Kim Čong-nama 13. února na letišti v Kuala Lumpuru nervový plyn VX. [celá zpráva] Malajsijská policie krátce po útoku zadržela ženy z Indonésie a Vietnamu, které podle záběrů z bezpečnostních kamer nastříkaly jedovatou látku na obličej oběti. Obě ženy byly obviněny z vraždy. [celá zpráva]

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Kim Čong-nam

Zatčen byl rovněž jeden Malajsijec a jeden Severokorejec. Malajsijské úřady neuvedly, z čeho je severokorejský občan podezřelý, a ve čtvrtek oznámily, že bude pro nedostatek důkazů propuštěn.

Malajsie dále pátrá po sedmi Severokorejcích považovaných za organizátory smrti bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Čtyři z nich zřejmě hned po atentátu Malajsii opustili. Tamní policie v pátek oznámila, že zpřísnila bezpečnostní kontroly na hraničních přechodech, aby zabránila tomu, že ze země odjedou i zbývající severokorejští podezřelí.

Malajsie také v pátek vyzvala druhého tajemníka velvyslanectví Hjon Kwang-songa, aby spolupracoval při vyšetřování. Malajsijské úřady mluvily o tomto muži, kterého chrání diplomatická imunita, v minulých dnech jako o jednom z podezřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám