Hlavní obsah

Byl to obyčejný infarkt. KLDR má o smrti vůdcova bratra jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Severokorejský diplomat Ri Tong-il ve čtvrtek v malajsijském Kuala Lumpuru popřel, že by severokorejský občan, obecně považovaný za bratra současného vůdce Kim Čong-una, byl na letišti otráven nervovým jedem VX. Podle něj dostal infarkt. O mrtvém mluvil jako o Kim Čcholovi, což je jméno, které měl v pasu, i když Malajsie uvedla, že šlo o Kim Čong-nama.

Foto: Edgar Su, Reuters

Severokorejský diplomat Ri Tongil hovoří před severokorejským velvyslanectvím v Malajsii.

Článek

„Podle informací, které máme, měl Kim Čchol infarkt myokardu nebo nemocné srdce. Čas od času ho léčili, když byl hospitalizován,“ řekl v Kuala Lumpuru Ri Tong-il, který byl zástupcem vyslance KLDR v OSN.

„Za normálních okolností neměl cestovat bez léků na srdce nebo na místě zajištěné léčby,“ dodal podle listu Malay Mail před budovou severokorejského velvyslanectví v Kuala Lumpuru.

Zdůraznil, že smrt na selhání srdce odpovídá i zjištěním původního vyšetřování malajsijského ministerstva zdravotnictví: „Když malajsijské ministerstvo zdravotnictví posmrtně ohledalo tělo, veřejně oznámilo, že je tu silný náznak, že příčinou smrti je srdeční infarkt.“ Dodal, že mrtvý měl u sebe léky na cukrovku, vysoký krevní tlak a srdce.“

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Kim Čong-un (vlevo) a jeho zavražděný bratr Kim Čong-nam (vpravo).

K tvrzení malajsijského šéfa policie, že Kim Čong-nama zabil nervový jed VX, který patří mezi zbraně hromadného ničení, podotkl: „Jestli je pravda, že byl použit, pak by vzorky měly být poslány OPCW (Organizace pro zákaz chemických zbraní).”

Podle Malajsie byly na stěrech z obličeje zjištěny stopy jedu VX. [celá zpráva]

KLDR opakovaně kritizovala Malajsii za způsob vyšetřování smrti Kim Čong-nama, hlavně to, že trvalo týden, než byly zveřejněny výsledky pitvy. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Obviněné 28letá Vietnamka Doan Thi Huong (vlevo) a 25letá Indonésanka Siti Aisyahová

Nejprve uniklo, že Kim neumřel na infarkt.

Ve středu Malajsie obvinila z vraždy Kima dvě ženy – Vietnamku a Indonésanku. Bezpečnostní kamery je zachytily na letišti, jak se přiblížily k oběti a jedna mu přitiskla na obličej hadřík, jenž byl zřejmě napuštěn jedem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám