Hlavní obsah

Zemi to dodá ohromnou sílu, raduje se KLDR z testu rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchojngjang/Washington

Severní Korea v pondělí oznámila, že nedělní test nové balistické rakety Pchukgusong-2 byl úspěšný. Uvedla to podle BBC a Reuters státní tisková agentura KCNA s tím, že na test dohlížel i vůdce Kim Čong-un. Podle expertů je střela nebezpečnější, protože je na tuhé pohonné hmoty, takže může být odpálena bez velké přípravy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severní Korea úspěšně otestovala raketuVideo: Reuters

 
Článek

KCNA uvedla, že byla otestována „balistická raketa země – země středního doletu“ a že vůdce Kim Čong-un s testem „vyjádřil velkou spokojenost“, protože střela schopná nosit jaderné nálože „dodá zemi ohromnou sílu“.

Raketa Pchukgusong-2 je odvozena z balistické rakety určené pro ponorky, která byla úspěšně otestována loni, uvedla dále severokorejská agentura.

Dodala, že střela byla vypálena pod velkým úhlem, aby nebyly ohroženy sousední země.

Podle jihokorejské armády vystoupala raketa do výše 550 kilometrů. Vypálena byla ze střelnice Pchangjong na západě země a při své cestě přeletěla KLDR. Střela dopadla po asi 500 kilometrech do Japonského moře, ovšem mimo japonské výsostné vody.

Nosič je podle agentury poháněn tuhým palivem, což mu údajně zajišťuje vyšší dolet. Hlavně ale tuhé pohonné hmoty umožňují mnohem rychlejší odpálení, protože není potřeba plnit palivem nádrže.

Raketa vyvolává obavy 

„Tato nová raketa je typu, jehož bychom se měli obávat mnohem více,“ uvedl Jonathan McDowell z astrofyzikálního ústavu Harvard Smithosian. „Rakety na pevná paliva mohou být vypáleny rychle, bez velké přípravy,“ poznamenal.

„Velké motory na pevná paliva se obtížně vyrábějí, aby byly přesné, což značí velký pokrok Severní Koreje,“ dodal McDowell.

Podle jihokorejských expertů byla raketa vypuštěna za studena, kdy se před zažehnutím raketového motoru ke startu použije stlačený plyn. Tato technologie se používá při odpalování raket z ponorek.

Test odsoudily Spojené státy, Japonsko nebo Jižní Korea, které požádaly o svolání krizové schůzky Rady bezpečnosti OSN. Chtějí zpřísnit sankce. [celá zpráva]

Kriticky se k testu vyjádřila také EU a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám