Hlavní obsah

Sebevražedné atentátnice v Nigérii s sebou nosí nemluvňata, aby unikly odhalení

– Abuja • Aktualizováno

S novým trikem přišly sebevražedné atentátnice v Nigérii. Aby je neodhalili při kontrolách a aby nevzbudily pozornost obyvatel, nesou s sebou malé děti. Tuto taktiku použily 13. ledna v Madagali, kde zabily samy sebe, obě nemluvňata a čtyři další lidi. Úřady proto varovaly před ženami s malými dětmi, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útok podnikly celkem čtyři ženy, ale dvě zadržely hlídky obyvatel na kontrolních stanovištích. Tam se ženy odpálily o půl deváté ráno. Další dvě však prošly kontrolami, protože nesly nemluvňata. Odpálily se až za kontrolním stanovištěm mezi civilisty, uvedla v pondělí BBC.

Představitelé úřadů varovali před touto novou taktikou a upozornili, že je potřeba být ostražitý u matek s nemluvňaty.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale připisuje se radikální skupině Boko Haram, která se přidala k Islámskému státu. Ta už dříve využívala sebevražedné atentátnice a vysílala do útoků i děti.

Hlídka místních obyvatel z milice Abdu Mai 14. ledna oznámila, že v nedaleké vesnici Sabongari zabila sedm údajných členů milice Boko Haram a zmocnila se jejich automatické zbraně. Deníku Daily Trust to potvrdil předseda městské rady Yusuf Muhammad.

Boko Haram pod tlakem

Boko Haram sice ztratilo většinu území, které kontrolovalo, a vyhnáno bylo i z pralesu Sambisa, ale stále je schopno podnikat sebevražedné útoky.[celá zpráva]

Na začátku prosince v Madagali dvě sebevražedné atentátnice zabily 45 lidí.[celá zpráva]

Nigérie proto pokračuje v útocích na pozice Boho Haram, před kterým utekly desetitisíce lidí, kteří stále žijí v uprchlických táborech. Jeden z nich umístěný u města Rann v úterý 17. ledna omylem bombardovala proudová letadla nigerijské armády, protože si ho spletla s táborem radikálů. Při náletu podniknutém zrovna ve chvíli, kdy zdravotníci organizace Lékaři bez hranic očkovali děti, zemřelo podle aktulizované bilance 236 lidí, a nikoliv 90, jak se uvádělo původně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám