Hlavní obsah

Americké bombardéry udeřily na Islámský stát v Libyi, 80 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké bombardéry B-2 a bezpilotní letouny udeřily na skupiny bojovníků Islámského státu v Libyi. Zaútočily na pouštní tábory vzdálené necelých 50 kilometrů na jihozápad od města Syrta, odkud se extremisté stáhli. Američané zabili 80 bojovníků, uvedl ve čtvrtek americký ministr obrany Ashton Carter.

Foto: Profimedia.cz

Americký bombardér B-2

Článek

Americké stroje podle nejmenovaných zdrojů vypálily více než sto naváděných střel a pum. Útok byl proveden v pondělí, necelý měsíc poté, co Spojené státy oficiálně ukončily svoji bojovou misi proti odnoži Islámského státu v Syrtě.

Podle mluvčího Pentagonu Petera Cooka pondělní úder schválil dosluhující prezident Barack Obama. „Spojené státy jsou nadále připraveny podpořit libyjské snahy vypořádat se s teroristickými hrozbami a porazit Islámský stát v Libyi,“ dodal Cook.

„Jsou to dozajista lidé, kteří aktivně plánovali operace v Evropě a možná byli spojeni s některými útoky, které se už v Evropě staly,“ doplnil na adresu džihádistů ministr Carter.

Bojovníci samozvaného chalífátu před necelým rokem označili Syrtu za své hlavní město v Libyi. Američané zahájili nálety na jejich tamní pozice v srpnu loňského roku. Při ofenzívě libyjských vládních sil rovněž pomáhaly speciální síly západních zemí včetně USA. Přítomnost svých sil v Libyi potvrdila Francie a média uváděla, že v zemi bojují i britští specialisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám