Hlavní obsah

Britská polární stanice se přestěhuje kvůli prasklině v ledu

Londýn

Britská polární základna v Antarktidě se bude muset přestěhovat o zhruba 20 kilometrů dál do vnitrozemí kvůli zvětšující se prasklině v ledu, napsal britský deník The Guardian.

Foto: Reuters

Antarktida. Ilustrační foto

Článek

Vědci na základně Halley VI sbírají od roku 2012 data o „počasí” ve vesmíru a o klimatických změnách. Nyní ale hrozí, že by stanice zůstala odříznuta od zbytku ledovcového šelfu, na němž stojí. Příčinou je prohlubující se prasklina vzdálená asi sedm kilometrů.

Základna je k přesunům uzpůsobená, neboť je složena z osmi spojených modulů a stojí „na nožičkách”. Přípravy na stěhování byly zahájeny už na přelomu let 2015/2016 a nyní vrcholí, neboť na kontinentu skončila zima.

Přesun na etapy

„Antarktida je velmi nehostinná. Letní sezóna je velice krátká, trvá asi devět týdnů. A protože led a počasí jsou nepředvídatelné, musíme být velice pružní,” uvedl v prohlášení ředitel britského polárního programu Tim Stockings.

Přesun se uskuteční v několika etapách během tří let tak, aby vědecká práce nebyla přerušena. Moduly budou postupně rozpojeny a na nové místo je přestěhují velké traktory. Celá operace by měla skončit do dubna 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám