Hlavní obsah

Thajsko má nového krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Dosavadní thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón se ve čtvrtek formálně stal novým králem. Na trůn nastoupil po svém uctívaném otci Pchúmipchonu Adundétovi, který vládl 70 let a zemřel 13. října ve věku 88 let. Oznámení o tom odvysílaly všechny thajské televizní stanice, napsala agentura AP.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Nový thajský král Mahá Vatčirálongkón

Článek

Jmenování thajského krále byl formální proces, kdy předseda parlamentu vyzval korunního prince k převzetí trůnu a ten ho následně přijal. Stal se tak Rámou X., tedy desátým monarchou dynastie Čakrí. Novému monarchovi, který nyní oficiálně ponese jméno Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun, je 64 let.

Převzetí trůnu je zatím jen formální, protože po smrti krále Pchúmipchona Adundéta byl v zemi vyhlášen roční oficiální smutek a až po jeho skončení se bude konat korunovace nového krále.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Král zemřel ve čtvrtek po dlouhé nemoci.

Vatčirálongkón byl jediným Adundétovým synem a následníkem byl jmenován v roce 1972.

Co do popularity se ale se svým otcem nemůže srovnávat, je to mimo jiné proto, že často pobývá v cizině.

Kritiku členů královské rodiny zakazuje v Thajsku zákon. Sdělovací prostředky, a to i zahraniční, se nemají do podrobností o královském rodu pouštět, takže Thajci neznají detailně způsob života svého nového krále, napsal server BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám