Hlavní obsah

OSN kritizovala Austrálii kvůli uprchlickým táborům

– Canberra

Zvláštní zmocněnec OSN pro lidská práva migrantů François Crépeau kritizoval v pátek v Canbeře Austrálii za uprchlické tábory v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea, které navštívil v předchozích dnech. Informoval o tom server BBC. Podle Crépeaua jsou podmínky v táborech ”kruté, nehumánní a ponižující”.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

„Austrálie by vehementně protestovala, pokud by se s jejími občany zacházelo v jiných zemích tak, jako s migranty v těchto táborech,” uvedl kanadský právník Crépeau. Podle něj je Austrálie zodpovědná za to, jak se s lidmi, které do těchto táborů pošle, zachází.

Austrálie dlouhodobě uplatňuje přísnou azylovou politiku, jež znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi, a posílá je do táborů v Nauru a Papui-Nové Guineji. Za provozování táborů Canberra těmto státům platí. Australská vláda prohlašuje, že takto bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Většina žadatelů o azyl je z Afriky, Asie a Blízkého východu. Tento měsíc Amnesty International přirovnala zmiňované uprchlické tábory k vězením pod širým nebem. Australský premiér Malcolm Turnbull kritiku odmítl jako „absolutně nepravdivou”.

Zmocněnec OSN Crépeau však Austrálii i pochválil, a to za některé pozitivní kroky v migrační politice. Například za její loňské rozhodnutí přijmout dalších 12 000 uprchlíků nad běžnou roční kvótu. Ta činí 13 750 osob. Upřednostňovat se přitom Austrálie v tomto případě rozhodla běžence ze Sýrie prchající před občanskou válkou.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Crépeau ocenil i dohodu Austrálie se Spojenými státy z minulého víkendu o přesídlení stovek uprchlíků z Nauru a Papuy-Nové Guiney do USA. Podle zmocněnce OSN je to „skvělý začátek” pro řešení problému, které by mělo zahrnovat zavření těchto táborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám