Hlavní obsah

V Malawi soudí muže nakaženého HIV, který prováděl sexuální iniciační obřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Malawi soudí muže, který prováděl zasvěcovací rituály pro mladé dívky i očistné sexuální rituály pro čerstvé vdovy, a to i v době, kdy už byl nakažen virem HIV. Počet dívek, s nimiž Eric Anifa prováděl iniciační obřady, překročil stovku, ale přesná čísla nejsou známa. Muži hrozí trest vězení v délce pěti let.

Foto: Profimedia.cz

Eric Aniva přichází před soud na jihu Malawi

Článek

Muž byl zadržen v červenci na základě rozhodnutí prezidenta poté, co poskytl rozhovor BBC, ve kterém popsal očišťovací sexuální rituály mladých dívek zvané kusasa fumbi, a vyšlo najevo, že je prováděl i poté, co se nakazil HIV.

Na extrémně chudém jihu Malawi je k dívkám po první menstruaci přiveden cizí muž, označovaný jako hyena, který s nimi vykoná pohlavní styk v rámci příprav na dospělý život. Iniciace má dívku změnit z dítěte na ženu, a proto se musí provádět bez kondomu. Jak uvedla Natasha Annie Tontholová, která tento rituál také prodělala, protože není jiná možnost, předem nevěděla, že půjde o sex. Dodala, že několik dívek při iniciaci otěhotnělo.

Některým bylo 12, přiznal Aniva

„Většina z těch, s nimiž jsem spal, byly dívky, školačky. Některým bylo jen 12 nebo 13 let, ale já jsem upřednostňoval starší,“ řekl v půlce roku Aniva BBC. „Všechny tyto dívky byly rády, že jsem byl právě já jejich hyena. Byly hrdé a říkaly dalším lidem, že tento muž je skutečný muž a ví jak potěšit ženu,” chlubil se.

Uvedl, že spal se 104 dívkami, stejné číslo ale uváděl už v rozhovoru pro místní noviny před čtyřmi roky. Dodal, že v místní komunitě je asi deset hyen, a že za každou iniciaci dostával čtyři až sedm dolarů. Za hyenu, tedy fisiho, se dříve označoval jen muž, který se v noci vplíží do manželského lože páru, jemuž se nedaří počít, nyní ale se používá pro všechny muže provádějící sexuální rituály.

Některé dívky ale před reportérem BBC vyjádřily odpor k rituálu, jímž si musely projít. „Nic jiného jsem nemohla dělat,“ vypověděla Maria. „Dělala jsem to kvůli osudu rodičů. Jestliže bych to odmítla, členové rodiny by mohli být napadeni nemocemi, nebo dokonce umřít, takže jsem byla vystrašená,“ dodala.

Chybějí svědci

Žádná z dívek však nebyla ochotna svědčit proti Anivovi a podle sociálního pracovníka z jihu Malawi většina lidí ani nesouhlasí se soudem. Mají pocit, že jde o útok na jejich kulturu a kmen a že Aniva je vybraná oběť.

BBC se na případ ptala i žen z rozvinutějších městských oblastí Malawi. Mesi Salirová řekla jasně: „Problém tkví v kultuře. On spáchal zločin, ale bylo by dobré, kdyby byli zatčeni i další členové kmene.“ V tom se shoduje z Victorem Mhangem z malawijského Centra pro výuku lidských práv. „Proč je na lavici obžalovaných jen Aniva? Byl najat rodiči, aby měl sex s jejich dcerami. Kde jsou obvinění proti těmto rodičům?“ Další žena Memory Laksonová řekla: „Byl HIV pozitivní a přenesl HIV na nevinné ženy. Měl by umřít ve vězení.“

Obyvatele z jihu, kde jsou tradice ještě živé, ale nezviklalo ani to, že Aniva měl HIV, Sex s hyenou se přitom nesmí nikdy provozovat s kondomem. Hyena se ale údajně vybírá pro svou dobrou morálku, takže přeci nemůže mít AIDS.

Paradoxně přitom v létě sám Aniva přiznal reportérovi BBC, že by si nepřál, aby jeho vlastní dcera prodělala takovýto rituál.

Stíhání za jiný sexuální rituál

Aniva je proto stíhán za jinou rituální praktiku zvanou kulowa kufa, tedy očišťování čerstvých vdov. Sex s cizím mužem má zabránit tomu, aby žena onemocněla, nebo ji či její blízké postihla brzká smrt.

„Očišťování vdov je u nás vysoce oceňované,“ řekl sociální pracovník z jižního regionu Nsanje, kde Aniva žije. „Věříme, že pokud vdova nebo vdovec nejsou sexuálně očištěni, pak k němu přijde neštěstí, jednotlivce nebo celý kmen potká náhlá smrt nebo nemoc,“ dodal. Většinou to dělal bratr zesnulého, ale někdy se najímala hyena.

Jedna z žen vypověděla, že rituál podstoupila, jenže ještě před tím, než byl kvůli HIV rituál v původní podobě zakázán. Nyní sex provádí jiná dvojice, i když se stejnou přísahou při ejekulaci, která má odvrátit neštěstí.

Druhá žena zase vypověděla, že se jí podařilo utéci, než došlo na sex. Muži proto hrozí nanejvýš pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám