Hlavní obsah

Súdánský soud odročil proces s českým misionářem

– Chartúm/Praha

Súdánský soud v pondělí odročil proces s českým občanem Petrem Jaškem, který byl zadržen loni v prosinci v Súdánu a spolu s trojicí Afričanů čelí obvinění z protistátní činnosti. Řekla to mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Podle informací Černínského paláce nehrozí Jaškovi trest smrti, jak tvrdily některé súdánské servery.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Pondělní soudní líčení trvalo zhruba jednu hodinu, ale soud se k verdiktu nedobral. „Řízení bylo odloženo na 21. listopadu,” řekla Lagronová. Proces podle ní bude dál pokračovat a nelze říct, zda rozsudek padne příští týden.

„Pan Jašek má fundovaného súdánského obhájce. Těžko můžeme nyní odhadovat, jaký trest pan Jašek dostane a kdy bude soudní řízení ukončeno. Nicméně se dá odhadovat, podle našich informací, že trest smrti panu Jaškovi nehrozí,” uvedla Lagronová, která také odmítla vyjádření humanitárních organizací o špatném zdravotním a psychickém stavu Jaška. Zástupci české ambasády v Káhiře, která má na starosti i Súdán, však v blízké době dopraví Jaškovi do vězení léky.

Podle Lagronové se případu intenzivně věnuje český honorární konzul v Chartúmu a záležitost se řeší i na nejvyšší diplomatické úrovni.

Pomáhal křesťanům

Súdánské servery, které se případu Petra Jaška věnují, tvrdí, že čtveřici hrozí až trest smrti, avšak česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová to nepotvrdila. Proces s českým občanem začal v srpnu.

Jašek byl podle české diplomacie na misionářské misi. Server Christian Solidarity Worldwide uvedl, že Jašek je obviněn z šíření nepravdivých informací. Stejně jako tři ostatní - Abdulmonem Abdumawla a reverendi Hassan Taour a Kuwa Shamal - je obviněn v sedmi bodech, k nimž patří také činnost proti státu.

Jašek odjel do Súdánu pomáhat tamním křesťanům a nebyla to jeho první cesta do rizikové oblasti. V minulosti již pomáhal křesťanům v Nigérii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám