Hlavní obsah

Tisíce Maročanů vyšly do ulic kvůli smrti prodavače ryb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

Tisíce pobouřených Maročanů vyšly do ulic několika měst na protest proti usmrcení prodavače ryb. Ten byl rozdrcen uvnitř popelářského vozu, když se snažil získat zpět ryby, jež mu zabavila policie. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Demonstrace svolali stejní aktivisté, kteří stáli i za protesty během takzvaného arabského jara v roce 2011.

Foto: Profimedia.cz

Marocký král Muhammad VI.

Článek

Pobouřené reakce se začaly šířit i na sociálních sítích, jejichž uživatelé kritizovali hrubé zacházení a bezpráví ze strany marockých úřadů. Situaci v zemi se snaží uklidnit i marocký král Muhammad VI., který nařídil ministrovi vnitra, aby navštívil rodinu prodavače a vyjádřil jí od krále soustrast.

Ministerstva vnitra a spravedlnosti slíbila zahájit vyšetřování případu. Podobné rozsáhlé protesty jsou v Maroku neobvyklé. Marockým úřadům se podařilo utlumit i demonstrace během arabského jara, když v zemi provedly reformy. Vedení země díky tomu nebylo svrženo, jako tomu bylo v Tunisku, Egyptě či Libyi.

"Takové davy lidí jsem už dlouho neviděl, nejméně od roku 2011," řekl jeden z aktivistů, který se zúčastnil pohřbu prodavače a následné demonstrace.

Prodavači v pátek zabavili ryby, které zakoupil v přístavu. Místní úřady totiž v této sezoně zakázaly prodej mečouna. Muž následně v zoufalém pokusu získat ryby zpět skočil do vozu, který policie používá k ničení zabavených ryb. Vnitřní drtič ho ale zachytil a usmrtil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám