Hlavní obsah

Katastrofická zpráva: Počet druhů ve volné přírodě poklesl o více než polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1970 poklesl počet druhů ve volné přírodě o 58 procent. Ve svém pravidelném odhadu The Living Planet (Živá planeta) to uvedly Londýnská zoologická společnost a Světový fond na ochranu přírody (WWF). Někteří odborníci ale zpochybňují jejich metodologii.

Foto: Rodney White/The Des Moines Register, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Myslím si, že jsme se dostali do bodu, kde už není omluva pro to, aby to šlo takto dál. Víme, co jsou příčiny, a víme, jaký mají lidé dopad na přírodu a druhy v divoké přírodě. Teď je opravdu na nás, abychom jednali,“ citovala BBC zástupce WWF Mikea Barretta.

Nejohroženější jsou podle zprávy, která je vydávána každé dva roky, druhy v jezerech, řekách a mokřinách. Podle Barretta ubylo za 46 let 81 procent sladkovodních druhů. Důvodem je ubývání přirozeného prostředí, znečištění, podnebné změny i nelegální obchod.

Pokud bude stávající trend pokračovat stejným tempem, pak do roku 2020 zmizí ze zemského povrchu dvě třetiny obratlovců, varovali autoři zprávy.

Chybějící data

Výzkumníci založili svou analýzu na základě rozboru dat o 3700 druzích ptáků, ryb, savců, obojživelníků a plazů.

Někteří odborníci ale jejich závěry zpochybňují. Ekolog Stuart Pimm z Dukeovy univerzity například upozornil, že některá data, z nichž se vycházelo, jsou jen kusá. „Když se například podíváte na to, odkud ta data pocházejí, tak nepřekvapí, že se to ve velkém kloní k západní Evropě. Když se podíváte jinam, tak nejenže je dat mnohem méně, ale jsou mnohem, mnohem méně úplná. Není zde téměř nic z Jižní Ameriky, z tropické Afriky, z tropů toho není moc,“ uvedl.

Předchozí zpráva z roku 2014 uváděla, že od roku 1970 se počet druhů ve volné přírodě ztenčil o polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám