Hlavní obsah

Týdenní siamská dvojčata z Malawi krátce před operací zemřela

Týdenní siamská dvojčata zemřela v Malawi těsně před operací, při níž měla být oddělena. Novorozeňata spojená v oblasti srdce a jater měla podle lékařů velkou šanci přežít, sdělil ve čtvrtek web Malawi24.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přibližně tříhodinová operace byla v plánu o dvě hodiny později, než obě děti zemřely kvůli problémům s dýcháním. Snaha o resuscitaci nebyla úspěšná.

"Měla velkou šanci přežít, přestože se narodila předčasně. Byl jsem plný optimismu, věřil jsem, že se to povede. Pak se staly věci, které neovlivníte," uvedl lékař, který měl vést čtyřčlenný tým.

Siamská dvojčata z Malawi zemřela před odloženou operací.

Původně chtěli lékaři operovat již ve středu. V nemocnici Kamuzu, kde se již dříve oddělení siamských dvojčat podařilo, ale chyběla krev odpovídající krevní skupiny.

"Jedno z dětí potřebovalo přibližně 200 mililitrů krve s negativním faktorem, ale protože ji nemocnice neměla, nemohli jsme operaci provést," uvedl mluvčí zařízení.

Pokud by se operace podařila, patřila by malawijská dvojčata k vůbec nejmladším, která byla oddělena. Letos na konci ledna švýcarští lékaři operovali osm dní stará děvčátka se spojenými játry a hrudníkem. Třináctičlenný lékařský tým strávil na sále pět hodin. Podle prohlášení nemocnice tak malí siamští sourozenci do té doby úspěšně odděleni nebyli.

Reklama

Výběr článků

Načítám