Hlavní obsah

Na trůnu byl 70 let. V Thajsku zemřel nejdéle vládnoucí monarcha na světě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Ve věku 88 let zemřel thajský král Pchúmipchon Adundét. Ve čtvrtek to potvrdil královský palác. Pchúmipchon trpěl dlouho zdravotními potížemi. Byl nejdéle vládnoucím monarchou na světě, na trůnu strávil 70 roků. Na trůnu ho nahradí korunní princ Mahá Vatčirálongkón.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před nemocnicí v Bangkoku, kde zemřel thajský král, naříkají lidéVideo: AP

 
Článek

„Otče, jak teď bude bez tebe Thajsko žít?” citovala stanice BBC jednoho z mnoha plačících lidí před královským palácem v Bangkoku. Zbožňovaný král, který zemi provedl mnoha politickými turbulencemi, převraty a dvěma desítkami změn ústavy, byl pokládán za garanta stability.

V posledních letech se ale kvůli zdravotním potížím objevoval na veřejnosti jen zřídka a královský palác upozornil na jeho zhoršený stav už v neděli.

Pchúmipchon se narodil v Cambridgi v americkém státě Massachusetts. Trůn převzal jako osmnáctiletý 9. června 1946 po svém zesnulém bratrovi. Ačkoliv má thajský král podle ústavy jen omezené pravomoci, Thajci ho vzývali jako poloboha.

Foto: ČTK/AP

Thajský král Pchúmipchon Adundét na snímku z roku 2012

Foto: ČTK/AP

Truchlící lidé před královským palácem v Bangkoku

Trůn převezme 63letý korunní princ Vatčirálongkón, který se dosud netěšil takové pozornosti Thajců jako jeho otec. Podle serveru BBC to potvrdil předseda vojenské vlády, která převzala nad zemí kontrolu při puči před dvěma lety.

Nástupnictví Vadžiralongkorna se předpokládalo, ale veřejně se o něm nediskutovalo. I taková debata se totiž v Thajsku trestá několikaletým vězením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám