Hlavní obsah

Jihokorejci hrozí použitím děl proti čínským rybářským lodím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejská pobřežní stráž oznámila, že bude střílet na čínské lodě, které nelegálně loví ryby v jihokorejských vodách. Jde o reakci na páteční střet, při kterém čínská rybářská loď záměrně najela na rychlý člun pobřežní stráže a potopila jej, informovala jihokorejská agentura Jonhap.

Foto: Profimedia.cz

Člun jihokorejské pobřežní stráže se u Čedžu snaží zasáhnout proti čínským rybářským lodím, které se svázaly dohromady.

Článek

Plán zveřejněný jihokorejskou pobřežní stráží počítá nejen s využitím ručních zbraní, ale i děl namontovaných na lodích. Proti agresivním rybářům pak bude používat ruční palné zbraně.

Do čínských lodí, které budou bez povolení lovit ve výlučné ekonomické zóně, budou nově plavidla jihokorejské pobřežní stráže i najíždět, protože je obtížné zastavit je.

Vše je součástí reakce na páteční incident, kdy se potopil rychlý člun pobřežní stráže, který se pokoušel zakročit proti čínským rybářům lovícím nelegálně ve Žlutém moři. Rybářská loď o výtlaku sto tun do něj záměrně narazila.

Loni počet lodí překročil sto tisíc

Příslušníci pobřežní stráže přitom stříleli do vzduchu, aby varovali další čínské lodě, které mohly jet na pomoc rybářům.

Počet případů, kdy čínské lodě vpluly do jihokorejských vod nelegálně lovit ryby, v poslední době prudce vzrůstá. V roce 2012 bylo těchto případů 53 359, předloni už 95 064 a loni jejich počet překročil sto tisíc.

Jen málo se jich podařilo dopadnout, v roce 2012 jen 63, což je 0,11 procenta detekovaných lodí. Loni to byly už 0,4 procenta.

Čínští rybáři se snaží zásahy všelijak odvrátit, například tím, že se rybářské lodě  sváží dohromady a nejde je od sebe oddělit. Mnohdy také přemalovávají názvy lodí a na svá plavidla píší jména těch, která mají povolení lovit v jihokorejských vodách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám