Hlavní obsah

Soul má plán likvidace Kim Čong-una

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea naplánovala vraždu severokorejského vůdce Kim Čong-una a je připravena vydat rozkaz k jejímu provedení v okamžiku, kdy vyhodnotí jaderný program KLDR jako akutní hrozbu. Podle CNN o tom tento týden informoval jihokorejský ministr obrany.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un. Stačí rozkaz a smích ho přejde, tvrdí Soul.

Článek

„Ano, takový plán máme. Jižní Korea má přesné raketové systémy, zaměřené na zasažení klíčových cílů nepřítele, jakožto i likvidaci jeho vedení,“ řekl CNN jihokorejský ministr obrany Han Min-goo.

O tom, že Jižní Korea připravuje plán likvidace diktátora sousední KLDR, se spekuluje dlouho; Soul to ale nikdy nepřiznal.

Jižní Korea ve své rétorice vůči diktátorskému režimu Kim Čong-una, v poslední době přitvrzuje. Naposledy na začátku září se objevila v západních médiích informace o taktických plánech jihokorejské armády na „totální destrukci Pchjongjangu“. [celá zpráva]

„Korejský plán odvety a masivního potrestání“ podle armádního zdroje, na který se odvolává agentura Jonhap, počítá s tím, že by „každá čtvrť Pchjongjangu, a zejména ty, kde by se mohlo případně ukrývat severokorejské vedení, byly zcela zničeny balistickými raketami a vysoce explozivními granáty, jakmile se ukážou jakákoli znamení použití jaderné zbraně“.

Hrozba pro Soul

Problém je v tom, že Severní Korea má zase plán na totální destrukci Soulu. A nejde jen o propagandistické řeči. Soul je zhruba 30 kilometrů od společné hranice a leží v dostřelu severokorejských dalekonosných děl. Mnoho je jich umístěno ve skalních úkrytech, KLDR má ale i samohybné houfnice o ráži 170 mm, vyvinuté ze sovětských pobřežních baterií.

Korejská lidová armáda má taky velké množství raketometů. Rakety o ráži 240 mm mají dostřel okolo 40 km, takže rovněž mohou zasáhnout Soul. Mnohé jsou ve skalních úkrytech, z nichž mohou vyjet a vypálit salvu a vrátit se během pouhých 75 sekund, uvedla starší studie organizace Rand.

Soul informace o elitní jednotce a „precizním“ raketovém systému namířeném na sever vypustil v době, kdy je situace na korejském poloostrově obzvlášť napjatá. Severní Korea totiž provedla 9. září dosud největší zkušební odpal jaderné nálože v historii. [celá zpráva]

Spojené státy v reakci na to, ve snaze demonstrovat odhodlání bránit spojence, nechaly přelétnout v těsné blízkosti demilitarizované zóny dva strategické bombardéry B-1B Lancer, které mohou nést jaderné hlavice. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám