Hlavní obsah

Indonéská islámská autorita vydala fatvu zakazující vypalování lesů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Nejvyšší islámská autorita v Indonésii vydala ve středu náboženský výnos, který zakazuje vypalování lesů. Uvedla, že tento způsob čištění půdy představuje hřích. Rozsáhlé vypalování původních porostů s cílem získat zemědělskou půdu zdevastovalo v Indonésii velká území a každoročně zamořuje oblast i okolní země hustým dýmem.

Foto: Antara Foto, Reuters

Hašení požáru v Indonésii

Článek

Indonésie byla v minulosti opakovaně kritizována za to, že nedělá dost, aby odlesňování území pomocí ohně zabránila. Vládní úředníci vyjádřili naději, že morální účinek fatvy posílí zákony, které vypalování lesů zakazují.

Na společné tiskové konferenci v indonéské metropoli Jakartě ministerstvo životního prostředí a indonéská rada ulemů, která sdružuje islámské učence a duchovní vůdce, oznámily, že nyní vedou rozhovory o vymáhání zmíněného nařízení.

Problémy s dýmem z vypalovaných porostů sužují jižní Asii každoročně. Loni v září byly kvůli hustému dýmu ze svévolně založených indonéských požárů zavřeny školy v Indonésii, Malajsii i Singapuru. Onemocnění dýchací soustavy postihlo desítky tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám