Hlavní obsah

Čína a USA ratifikovaly dohodu o omezení emisí

Peking
Aktualizováno

Čínská lidová republika i Spojené státy americké v sobotu oznámily, že ratifikovaly pařížskou dohodu o omezení emisí, uvedla BBC. Obě země jsou největšími producenty oxidů uhlíku, podílejí se na světovém znečištění 40 procenty.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident se svým čínským protějškem na schůzce zemí G20

Článek

Čínský parlament v sobotu ratifikoval mezinárodní dohodu o klimatických změnách, která byla koncem loňského roku sjednána v Paříži, a která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Informovala o tom státní tisková agentura Nová Čína.

Poté ratifikaci ohlásily USA ve chvíli, kdy americký prezident Barack Obama dorazil do Číny na schůzku zemí G20. Bílý dům v prohlášení uvedl: „Dnešní oznámení představuje další milník v oddanosti prezidentů Obamy a Si (Ťin-pchinga) při vedení boje proti klimatickým změnám a významný krok k tomu, aby letos vstoupila v platnost pařížská dohoda.” 

Čína je největším producentem oxidu uhličitého na světě. Druhé místo patří Spojeným státům. Pařížská smlouva se stane závaznou, až ji ratifikuje 55 zemí produkujících nejméně 55 procent emisí skleníkových plynů. Před Čínou dohodu podle agentury Reuters ratifikovalo 23 zemí, jejichž souhrnný podíl na emisích však činí jen zhruba 1,1 procenta.

Udržení teploty

Čínský parlament dohodu ratifikoval den před zahájením summitu skupiny zemí G20 v čínském městě Chang-čou. Skupina G20 je zodpovědná za zhruba 80 procent globálních emisí skleníkových plynů. Na Čínu připadá více než pětina emisí, na Spojené státy téměř 18 procent a na Rusko 7,5 procenta, píše agentura Reuters.

Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Základním cílem pařížské dohody je udržet zvyšování průměrné globální teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriální době a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. I tento měkký cíl je však podle expertů ohrožen, protože po dobu posledních 14 měsíců meteorologové zaznamenávali rekordní teploty a podle britského meteorologického úřadu teploty v roce 2016 překročí předprůmyslovou úroveň, uvedla BBC.

Zatímco většina státníků považuje dokument za silný, kritici mu vyčítají třeba to, že nestanoví pevné a závazné termíny pro omezování emisí. Někteří vědci tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí ke zmíněnému teplotnímu cíli nepostačí.

Reklama

Výběr článků

Načítám