Hlavní obsah

Nosorožci ze zimbabwských parků preventivně přijdou o rohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Úřady v Zimbabwe plánují odstranit rohy všem nosorožcům žijícím v místních národních parcích. Chtějí tak odradit pytláky, kteří v této africké zemi kvůli rohům loni zabili 50 těchto ohrožených zvířat. Uvedli to podle agentury Reuters ochránci přírody z organizace Aware Trust Zimbabwe.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli rostoucí poptávce po rozích pytláci loni zabili v Africe 1305 nosorožců.

Článek

O rohy nosorožců mají zájem především země ve východní Asii, kde z nich podobně jako ze sloních klů vyrábějí většinou šperky, figurky a maličkosti pro turisty. Používají se také do tradičních léků.

Kvůli rostoucí poptávce po rozích pytláci loni zabili v Africe 1305 nosorožců, z toho většinu v Jihoafrické republice.

Podle představitelky zimbabwských ochranářů Lisy Marabiniové stojí odstranění rohu jednoho zvířete 1200 dolarů (asi 29 000 korun).

V národních parcích v Zimbabwe žije asi 100 nosorožců, dalších 600 pak v soukromých rezervacích. Jejich majitelé si mohou vybrat, zda zvířata zbaví rohů, nebo posílí ostrahu, dodala Marabiniová.

Prodej a nákup nosorožčích rohů byly v celém světě zakázány v roce 1977. V Zimbabwe hrozí za zabití nosorožce devítiletý trest vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám