Hlavní obsah

Nikomu jsme nic neřekli, byla to chyba, řekla Češka zachráněná na Novém Zélandu

Auckland

Česká turistka Pavlína Pížová, která měsíc čekala na záchranu v horách na Novém Zélandu, na páteční tiskové konferenci přiznala, že s partnerem udělali chybu, když nikomu neřekli, kam mají namířeno. Tělo českého turisty záchranáři už zřejmě našli, policie uvedla, že pozůstatky bude ještě třeba formálně identifikovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zachráněná Češka vystoupila na tiskové konferenciVideo: Reuters

 
Článek

Policie po těle pátrala už ve čtvrtek, kvůli tmě ale musela akci přerušit. Ženu záchranáři našli ve středu. [celá zpráva]

Zachráněná turistka vypověděla, že se s partnerem vydali na cestu 24. července po třicetikilometrové horské trase známé jako Routeburn Track. Muž se o čtyři dny později smekl na strmém kopci. Češka uvedla, že se k němu ještě dokázala dostat, ale muž zanedlouho zemřel.

Vyhledala tak útočiště v jedné z chat, které jsou rozmístěné na trase.

Pokoušela se vrátit

„Jak si asi dovedete představit, byl uplynulý měsíc velmi trýznivý pro mne, mou rodinu i rodinu mého partnera,” uvedla na tiskové konferenci viditelně pobledlá mladá žena. Dodala, že po tragické nehodě partnera strávila pod širým nebem tři noci, než se jí podařilo hlubokým sněhem dostat do bezpečí chaty, kde se kvůli svému zdravotnímu stavu i počasí rozhodla zůstat.

Foto: James Allan, ČTK/AP

Česká turistka Pavlína Pížová, kterou po měsíci zachránili na Novém Zélandě

„Byla jsem vyčerpaná a měla jsem zmrzlé nohy,” řekla. Podnikla sice několik pokusů o opuštění svého útočiště, odradilo ji ale špatné počasí i její zdravotní stav.

Žena uvedla, že se svým partnerem udělali chybu, když svůj úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty. V slzách poté poděkovala novozélandským záchranářům a konzulce v Queenstownu Vlaďce Kennettové. Ta řekla, že česká turistka je podle ní „velmi silná žena”, která udělala maximum pro svou záchranu.

Vzhledem k tomu, že český pár nikoho neinformoval, že se na cestu vydává, nikdo Čechy dlouhou dobu nepohřešoval a nikdo po nich nepátral. Teprve když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se tento týden český konzulát na policii a byla spuštěna pátrací akce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám