Hlavní obsah

Trasu si proletěl na trenažéru. Malajsie tajila fakta kolem zmizelého boeingu

– New York

Malajsijské úřady zatajily podstatné okolnosti týkající se zmizení Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines před dvěma lety. Tvrdí to magazín New York, který získal interní policejní dokument dosvědčující, že si pilot letadla trasu nedlouho před letem zkoušel doma na svém trenažéru.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán zmizelého boeingu Zaharie Ahmad Shah

Článek

Boeing zmizel při přeletu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Radary zachytily, že otočil a zamířil na jih. Stroj, v němž sedělo 239 lidí, se dodnes nepodařilo najít.

Vyšetřovatelé se domnívají, že s řízením někdo vědomě manipuloval. Podezření hned na počátku opakovaně padalo na kapitána Zaharie Ahmada Shaha. Nedlouho po zmizení se také objevila informace, že měl doma trenažér. Některé zdroje už tehdy uváděly, že část záznamů v programu Microsoftu Flight Simulator X ale chybí.

Šest smazaných datových stop se ale podle magazínu New York podařilo získat zpět vyšetřovatelům z FBI, jimž Malajsijci materiály předali. Vymazané záznamy se týkaly několika zkušebních letů včetně letu na jih Indického oceánu, tedy přesně tam, kde boeing podle expertů skončil. Malajsijci ale tuto okolnost do své závěrečné zprávy vydané na první výročí zmizení letadla nezahrnuli.

Jak poznamenal magazín New York, simulované létání samozřejmě není reálné a pilot si na trenažéru může nastavit zcela libovolnou trasu. Tato souhra je nicméně zarážející a tento dojem umocňují také už staré zprávy o tom, že pilot neměl v diáři zaznamenané žádné další naplánované akce.

Nebylo by to ovšem poprvé, kdy národní letecké úřady tajily okolnosti nehody, které kompromitovaly vlastní piloty. Sebevraždu svého pilota například popírala Indonésie v případě zřícení boeingu společnosti SilkAir do řeky na Sumatře v roce 1997.

Související téma:

Foto: Boeing

Boeing 777

Reklama

Související články

Zmizelý malajsijský boeing mohl doplachtit dál

Malajsijský Boeing 777 s 239 lidmi na palubě, který před dvěma lety zmizel při přeletu z Malajsie do Číny, mohl dopadnout do odlehlejších vod Indického oceánu....

Výběr článků

Načítám