Hlavní obsah

Rybáři v Zanzibaru možná našli kus zmizelého malajsijského letadla

Rybáři na souostroví Zanzibar u Afriky našli a odevzdali tanzanským úřadům část křídla letadla, která by mohla pocházet z Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines. Oznámil to v pátek tanzanský úřad pro civilní letectví TCAA. Letoun zmizel před více než dvěma roky cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Boeingy Malaysia Airlines v Kuala Lumpuru

Článek

"Úlomek bude v pondělí přepraven po moři do Dáresalámu, kde malajsijští experti a vyšetřovatelé určí, zda patří zmizelému letounu," řekl podle agentury AFP představitel úřadu pro civilní letectví na ostrově Kojani. Právě tam se kus křídla našel.

Vedoucí rybářů upřesnil, že úlomek našli ve vodě v jeskyni na západním pobřeží ostrova.

Malajsijský letoun s 239 lidmi na palubě se 8. března 2014 z dosud nejasných příčin odchýlil daleko od plánované dráhy letu. Předpokládá se, že stroj spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie. Pátrací týmy od konce roku 2014 prohledávají část Indického oceánu o rozloze 120 000 kilometrů čtverečních, žádné stopy ale zatím nenašly.

Foto: Zinfos974/Prisca Bigot/Files, Reuters

Flaperon z malajsijského boeingu se našel na Réunionu.

Původně se předpokládalo, že vymezené území bude prohledáno do poloviny letošního roku. Australský úřad pro bezpečnost v dopravě, který operaci vede, ale v červnu sdělil, že pátrání bude pokračovat až do srpna. Prohledáno bylo zatím zhruba 105.000 kilometrů čtverečních.

Australský úřad před několika dny uvedl, že pátrací plavidla se potýkají s mořskými vlnami dosahujícími výšky až 18 metrů a se silným větrem.

Zatím bylo vyplaveno jen několik kusů trosek, které podle expertů pocházejí ze zmizelého boeingu. Našly se na ostrově Réunion, v Jihoafrické republice, v Mosambiku a na Mauriciu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám