Hlavní obsah

V Somálsku zabili autora vražedného útoku na univerzitu v Keni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu
Aktualizováno

Vůdce vražedného útoku na universitu v keňském městě Garissa se podařilo zabít, uvedli podle BBC somálští představitelé. Smrt Mohameda Kuna potvrdil somálský Národní bezpečnostní úřad. Ohledně podoby operace, při které zemřel, ale přicházejí protichůdné informace.

Plakát, na kterém byl hledaný autor atentátu Mohamed Kuno známý také jako Mohamed Mohamud

Článek

Keňská vláda připsala útok z dubna 2015, který si vyžádal 148 mrtvých, Mohamedovi Kunovi, známému také jako Mohamed Mohamud nebo Duljadejn. Ten velel obávané jednotce Amnijat hnutí Aš-Šabáb.

Místní síly v Somálsku uvedly, že Kuno byl mezi 16 lidmi zabitými při nočním nájezdu na město Bulo-Gadud vzdálené třicet kilometrů od přístavu Kisamyo, naspala BBC.

Čtyři ze zabitých byli vysocí představitelé milicí Aš-Šabáb, které stály za útokem na keňskou univerzitu kvůli zapojení keňských sil do jednotek Africké unie AMISON nasazených v Somálsku.

Plakát na kterém byl hledaní autor atentátu

Ministr pro bezpečnost v somálském regionu Džubba Abdurašíd Džana ale řekl Hlasu Ameriky, že radikála zabila speciální Američany vycvičená somálská jednotka Danab.

Vysoký somálský představitel pak za podmínek anonymity Hlasu Ameriky prozradil, že kuna zabily rakety vypálené z amerického vrtulníku. Měly zasáhnout vůz, ve kterém jel.

„Slyšeli jsme mohutnou palbu a několik výbuchů. Také jsme slyšeli zvuk letadel přelétávajících nad hlavami. Ráno za svítání jsme viděli vládní vojska transportující tři těla, uvedli místní obyvatelé.

Somálská tisková agentura navíc podle agentury Bloomberg informovala o útoku v oblasti Dolního Šabelle v jižní části země, kde byl zabit další vysoký velitel hnutí Aš-Šabáb Daud Suhejb, vlastním jménem Abdullahi Abdi. Zda spolu obě akce souvisejí, není jasné.

Atentát v Mogadišu

Radikální Aš-Šabáb zaútočil ve středu na hotel Ambassador v centru Mogadiša. Podle policie nejprve sebevražedný atentátník narazil autem s výbušninami do hlavního vchodu a poté skupinka bojovníků začala v hotelu střílet.

Podle agentury DPA bylo patnáct lidí zabito a  nejméně 50 dalších lidí utrpělo zranění.

V hotelu, který tradičně navštěvují místní zákonodárci, vládní činitelé a podnikatelé, útočníci vzali množství rukojmích.

Reklama

Výběr článků

Načítám