Hlavní obsah

Na banky v Asii možná útočili hackeři z KLDR

Washington/Singapur

Americká společnost pro kybernetickou bezpečnost Symantec přišla s hypotézou, že za nedávnými útoky na banky v Asii může stát Severní Korea. Pokud by se to potvrdilo, byl by to první případ, kdy stát krade takto peníze z účtů, uvedla BBC.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Symanteku, který vyrábí antivirové programy, byl při útocích použit relativně neobvyklý malware podobný tomu, který použili hackeři při útoku na hollywoodské filmové studio Sony Pictures v roce 2014. Americká vláda tehdy uvedla, že za hackerským útokem na Sony stála Severní Korea.

Technický ředitel společnosti Symantec Eric Chien podle agentury Reuters řekl, že pokud se ukáže, že za hackerskými útoky na banky stála KLDR, byl by to první známý případ krádeže peněz ze strany státu prostřednictvím kybernetického útoku.

Symantec má důkazy, že peníze z banky na Filipínách, z peněžního domu ve Vietnamu a z bangladéšské centrální banky se pokusila ukrást stejná skupina lidí.

Hackeři letos v únoru ukradli 81 miliónů dolarů (téměř dvě miliardy Kč) z účtu bangladéšské centrální banky vedeného u Federální rezervní banky (Fed) v New Yorku. Podle zástupců společnosti Symantec šlo o stejnou skupinu, která se pokusila ukrást milión dolarů z banky Tien Phong Bank ve Vietnamu a která zaútočila na banku na Filipínách. Její název Symantec ve čtvrtečním sdělení neuvedl. Útoky je podle něj možné vystopovat do října loňského roku.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Viceguvernér filipínské centrální banky řekl, že při kybernetických útocích žádná banka v zemi o peníze nepřišla.

Reklama

Výběr článků

Načítám