Hlavní obsah

Novomanželé o svatební noci opisovali stanovy strany, aby neochabla důvěra v komunismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Jde-li o občanskou uvědomělost a o stranickou linii, musí jít v Číně stranou i romantika svatební noci. Tak tomu alespoň bylo v případě dvou úředníků z provincie Ťiang-si, kteří svoji první noc po svatbě strávili přepisováním stanov vládnoucí komunistické strany. A noc to byla dlouhá, protože stanovy mají 17 tisíc slov. Akce byla součástí národní kampaně na podporu prezidenta Si Ťin-pchinga.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Li Jün-pcheng a jeho nevěsta Čchen Süan-čch' spatřovali v úkolu šanci, jak si vytvořit „nádherné vzpomínky“ na svoji svatební noc, napsal na internetu jejich zaměstnavatel, železniční úřad v provinčním hlavním městě Nan-čchang. Doprovodné fotografie vyobrazují novomanžele, jak v noci na pondělí sedí vedle manželské postele ozdobené balónky a srdíčky a přepisují jedenáct kapitol stranických stanov.

Iniciativa byla podle státního listu Global Times součástí vládou podporované kampaně nazvané Opište stanovy Komunistické strany Číny za 100 dní. Iniciativa spadá pod národní vzdělávací kampaň zahájenou v březnu. Jejím účelem je zvýšení povědomí o straně, jejích pravidlech a vystoupeních generálního tajemníka a prezidenta Si Ťin-pchinga.

Kampaň podle státního deníku cílí zejména na straníky „s ochabující důvěrou v komunismus a socialismus s čínskými rysy a ty, kdo upřednostňují západní hodnoty, porušují pravidla strany, pracují neefektivně a chovají se neeticky“.

Související témata:

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Zpráva o politicky uvědomělých novomanželech si však vysloužila i kritiku a výsměch, upozornil britský list The Guardian. „Musím říct, že to je ta nejtrapnější a nejsměšnější věc, jakou kdy strana udělala,“ napsal jeden uživatel na sociální síti Weibo. „To je strana učí, jak se milovat?“ připsal druhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám