Hlavní obsah

Dvojice Čechů pašovala na Nový Zéland 20 kilogramů pervitinu, hrozí jim doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland
Aktualizováno

Novozélandská policie zatkla a obvinila dvojici českých občanů, kteří se do země snažili propašovat 20 kilogramů pervitinu. Dvojice byla ve čtvrtek odpoledne zadržena na letišti v Aucklandu, kam přiletěla z thajského Bangkoku. Hrozí jim doživotní věznění.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Jedná se o největší zásilku metamfetaminu, která kdy byla na aucklandském letišti odhalena, uvádějí tamní média.

Češi ukrývali drogu v kufrech s dvojitým dnem. V každém kufru bylo skryto 10 kilogramů drogy.

Pervitin je na Novém Zélandu řazen mezi nejnebezpečnější drogy a za jeho výrobu, pašování a prodej hrozí až doživotní trest, upozornila místní média.

Obvinění Češi mají podle serveru Nzherald.co.nz stanout v pátek před soudem v předměstské části Manukau.

Za pár hodin odhalili i největší zásilku efedrinu

Novozélandským protidrogovým úřadům se podařily hned dva historické “úlovky“ během několika mála hodin. V pátek také oznámily odhalení 200 kilogramů efedrinu, který se používá k výrobě pervitinu.

Také v tomto případě se jedná o největší zabavené množství. Policejní zástupce Scott Beard uvedl, že z něj mohlo být vyrobeno až 150 kilogramů pervitinu v hodnotě stovek miliónů korun.

Látka byla uložena v 80 baleních v zásilce z Číny.

Policie v té souvislosti zatkla tři muže a provedla devět domovních prohlídek.

Metamfetamin (pervitin)
Je syntetická droga, vyrábí se ve formě krystalické látky bílé až nažloutlé barvy.
Užívá se nejčastěji nitrožilně a šňupáním.
Po aplikaci se u uživatele zvyšuje bdělost, činorodost, neklid, nechutenství, snižuje se potřeba spánku.
Po odeznění účinků drogy nastupuje pocit hladu, vyčerpání a deprese.
Rizikem užívání je vznik výrazné psychické závislosti, zvýšená bezdůvodná agresivita uživatelů, pocity pronásledování, halucinace, poruchy paměti a především riziko infekce HIV-AIDS a žloutenky spojené s nitrožilní aplikací drogy použitými jehlami.
Česko má s pervitinem (metamfetamin) dlouhodobé problémy. Zatímco v Evropě byl vždy rozšířenější amfetamin, v Česku to byl z historických důvodů pervitin, který se zde nelegálně vyrábí od 70. let.
V poslední době se zejména kvůli nízké ceně pervitin rozšiřuje z Česka do Německa a Rakouska. Nově se podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) pervitin objevuje i v Řecku či na Kypru a také v Lotyšsku a Norsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám